invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Platforms digitale communicatie met de familie

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Veel familieleden en mantelzorgers zijn online vaardig: men gebruikt bijvoorbeeld dagelijks mail, Whatsapp, Facebook en Skype om te communiceren met kinderen en kleinkinderen. Ook voor zorgorganisaties is het aantrekkelijk om te kunnen communiceren met naasten via digitale platforms.

Het voordeel van deze communicatie is onder meer dat ook familie die verder weg woont of op vakantie is op de hoogte blijft. Bovendien blijven berichten bewaard en wordt daardoor de kans op misverstanden kleiner.

Digitale platforms

Er zijn veel platforms die speciaal voor de zorg ontwikkeld zijn. Een overzicht van 25 hiervan, inclusief de bijhorende websites, is samengesteld door Vilans. De functionaliteiten van enkele hiervan noemen we hieronder.

  • Familienet: voor familieleden en eerst verantwoordelijk verzorgenden (EVV’ers) in de ouderenzorg. Familienet heeft onder meer de functionaliteit om berichten te sturen (inclusief bijlagen), agenda te maken, forum voor familie en een fotoalbum.
  • Zorgsite: wordt gebruikt door mantelzorgers, familie en vrienden in de thuissituatie. De zorgverlener kan uitgenodigd worden om berichten en agenda te delen. Interessant is de Huiskamermodule voor kleinschalig wonen om de families met elkaar te verbinden en om oproepen te plaatsen om een handje te helpen. Zorgsite bevat nieuwsberichten, een agenda (takenrooster), een forum, handige adressen, een fotoalbum en filmpjes.
  • Helpjemee: wordt gebruikt door mantelzorgers, familie en vrienden in de thuissituatie of bij een ziekenhuisopname. Helpjemee biedt een logboek, (vertrouwelijke) berichten, agenda en notities
  • Caren: wordt gebruikt door mantelzorgers, familie en vrienden in de thuissituatie. De zorgverlener kan uitgenodigd worden om informatie en agenda te delen. Caren biedt videogesprekken, een agenda, een mantelzorgtest, nieuwsbrief en notities.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg