invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Hoe effectief is e-mental health?

Gepubliceerd op:

E-mental health is het gebruik van informatie- en communicatietechnologie om de geestelijke gezondheid te ondersteunen. E-mental health maakt tegenwoordig deel uit van het dienstenpakket van vrijwel alle instellingen in Nederland. Maar hoe effectief is e-mental health en wat zijn de toekomstige ontwikkelingen?

De voordelen van e-mental health worden vaak geroemd. De anonimiteit van internet is voor cliënten de belangrijkste reden om voor e-mental health te kiezen. Bijkomend voordeel is ook dat de hulp gezocht kan worden op het moment dat het mensen zelf uitkomt. E-mental health is met name succesvol in het bereiken van groepen die niet door reguliere geestelijke gezondheidszorg bereikt worden. Tot slot is gebleken dat e-mental health ook in preventie een grote rol speelt. Door de relatief lage kosten is het gemakkelijk om grote groepen mensen in een vroeg stadium te bereiken.

Maar hoe effectief en hoe doelmatig is deze vorm van zorg en wat is de toekomst op dit gebied? Lees het artikel van Matthijs Blankers, Tara Donker en Heleen Riper (pdf)
Bron: De psycholoog

Meer weten

  • Het Trimbos-instituut ontwikkelt samen met andere partijen een kwaliteitskeurmerk voor e-mental health interventies (externe link). Het keurmerk is bedoeld om de gebruiker van een interventie te garanderen dat deze interventie wetenschappelijk onderbouwd en bewezen is.
  • Het Trimbos-instituut heeft een speciaal kennisnetwerk op het gebied van e-mental health: I.Com. I.COM stimuleert de inzet van e-mental health met als doel het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg voor mensen met psychische problemen.
  • Het Trimbos-instituut heeft een video over e-mental health gemaakt. 

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg