invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

eLabEL: website over innovatief eHealth-onderzoek

Gepubliceerd op:

eLabEL onderzoekt de inzet van eHealth in de praktijk. Binnen dit project maken 10 grote eerstelijns gezondheidscentra gebruik van eHealth in hun dagelijkse werkzaamheden. Ze fungeren zo als ‘Living Labs’ die samen met zorgverleners, patiënten en bedrijven eHealth-toepassingen selecteren.

Weinig bekend over effecten

Nederland blijkt al een eind op weg met de ontwikkeling van eHealth-toepassingen, zoals het meten en doorgeven van bloedwaarden door patiënten zelf, domotica, videocontact met de thuiszorg, teleconsultatie van een andere arts of telemonitoring van patiënten met een chronische ziekte. Maar ondanks de hooggespannen verwachtingen is er nog weinig bekend over de effecten van eHealth op een betere kwaliteit van leven en zorg, en ontbreekt het zowel zorgverleners als patiënten aan kennis over de mogelijkheden ervan.

Onderzoeksvragen

Met het onderzoek wil eLabEL een aantal vragen beantwoorden:

  • Wat zijn de gevolgen van de implementatie van eHealth-toepassingen voor patiënten, zorgverleners en de organisatie in de eerstelijnszorg?
  • Hoe verbind je alle technologie tot een geheel, voor zowel zorgverleners als patiënten?
  • Wat zijn effectieve strategieën om deze eHealth-toepassingen te implementeren?

Verhalen uit de praktijk

Op de website is actuele informatie te vinden over het project en er is aan de hand van praktijkverhalen meer te lezen over de visie van het projectteam op de toekomst van de eerstelijnszorg. Bovendien biedt de website achtergrondinformatie over het project, de reden dat eLabEL is opgezet, de doelen die het project nastreeft en de route die daarbij hoort.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg