invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

De principes van Toyota: 14 leidende principes om lean te organiseren

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Lean is een managementfilosofie, een manier van kijken, denken en werken. Het is uiteindelijk een ontwikkelingsweg van de organisatie (lerende organisatie) met een aantal manieren van organiseren om continu te blijven ontwikkelen en dus te verbeteren.

Het gaat uit van:

 • Waarde
  Waarde voor de cliënten. Om iets te kunnen doen aan die waarde moet je heel precies weten wat de cliënt wenst. Daar kom je achter door het de cliënt te vragen.
 • Waardestroom
  Wanneer je weet wat de waarde is voor de cliënt ga je samen met je team of afdeling heel precies na hoe het proces er in de werkelijkheid uit ziet. Vervolgens leg je dat vast. Door het vastleggen leer je samen met je team of afdeling de waardestroom te zien, omdat je niet meer naar allerlei losse activiteiten kijkt. Vervolgens beoordeel je samen de waardestroom. Wat zijn de processtappen die waarde toevoegen, welke niet en kunnen die er uit?
 • Flow
  We nemen als streven dat het proces geen wachttijden en verspillingen meer heeft. Dat wil idealiter zeggen dat de waarde-toevoegende tijd gelijk is aan de procestijd.
 • Pull
  Het proces wordt pas actief wordt als er een echt mens is met een echte vraag. Je probeert  te vermijden dat er zaken, formulieren, voorraden gemaakt worden zonder dat er (vrijwel zeker) een vraag naar is.
 • Streven naar Perfectie
  Lean worden en werken is een ontwikkelingsweg is van een organisatie. Het gaat om continu verbeteren Dit betekent dat de vorige vier stappen permanent onderhouden moeten worden.
  Een andere vertaling van de lean manier van werken is beschreven door Jeffrey Liker. Hij heeft 14 principes uitgewerkt in een boek The Toyota Way.

Bronnen

Er zijn meerdere bronnen gebruikt voor bovenstaande tekst:


Meer weten

 

 

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg