invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Mondzorg bij ouderen; bewustwording onder zorgprofessionals

Gepubliceerd op:

Eén van de oplossingen voor verbetering van mondzorg aan ouderen is bewustwording van zorgprofessionals. Hogeschool Utrecht (HU) en het ROC Midden Nederland (ROC MN) zijn daarvoor, met ondersteuning van ZonMw, gestart met het project: ‘Mondzorg bij ouderen; bewustwording onder zorgprofessionals’. Het doel van dit project is om de kennis en het bewustzijn van de verzorgenden en verpleegkundigen te vergroten over dagelijkse mondverzorging, het belang van goede mondgezondheid en vooral de consequenties van de slechte mondgezondheid en relatie met algemene gezondheid.

Onderwijs en voorlichting

Om de bewustwording te vergroten richt het project zich op onderwijs aan aankomende professionals en
voorlichting aan huidige professionals. In dit nieuwe project worden mbo’s actief benaderd en geholpen met de implementatie van de eerder ontwikkelde module ‘Mondverzorging voor kwetsbare ouderen’. Docenten worden geschoold in het gebruik van de hiervan. De module wordt daarnaast uitgebreid met evidence based voorbeelden en begrippen, zodat het pakket ook geschikt is voor hbo-onderwijs. Ook de hbo docenten zullen bijgeschoold worden in het verzorgen en het implementeren van de module. 

De andere doelgroep is de huidige zorgprofessional. Er moet worden voorkomen dat de kennis en de bewustwording van de aankomende professionals geen aansluiting vinden in het werkveld. De informatie over het belang van goede mondgezondheid en vooral ook de relatie met de algemene gezondheid wordt via verschillende wegen verspreid: nieuwsbrieven, congressen, symposia, beroepsverenigingen etc. Ook wordt een e-learning module voor verzorgenden/verpleegkundigen ontwikkeld en breed geïmplementeerd. 

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg