invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Beter samenwerken met informele zorgverleners

Gepubliceerd op:

Mantelzorgers, familieleden, buren, vrienden en vrijwilligers zijn onmisbaar in de zorg. Hun inzet wordt dan ook letterlijk benoemd in zorg-leefplannen, zorgzwaartepakketten en in de ketenzorg. Maar dat wil nog niet zeggen dat alle professionals probleemloos samenwerken met hun informele collega’s. Hoe helpt u hen om weerstanden te overwinnen en effectiever samen te werken? 

In geval van nood, bijvoorbeeld bij ziekte, bieden familieleden en bekenden vaak als eersten hulp en ondersteuning. Dat is over het algemeen ook wat een cliënt het liefste wil. Daarom is het belangrijk dat professionele zorgverleners hierbij aansluiten als zij hun opwachting maken. Ze doen er goed aan rekening te houden met de kennis, ervaring, beperkingen en mogelijkheden van de informele zorgverleners.

Tips voor betere samenwerking

Samenwerken met informele zorg hoort bij het werkproces van professionele zorgverleners. Deze tips om beter samen te werken zijn op hen gericht; zorgorganisaties kunnen ze ook verwerken in hun visie en beleid.

  • Weet wie je voor je hebt
    Informele zorgverleners vormen geen homogene groep. Ze leveren op verschillende manieren een bijdrage aan het welzijn van de cliënt.
  • Communiceer
    Het is een open deur, maar praten met mantelzorgers, familie en andere bekenden uit het sociale netwerk is van groot belang.
  • Geef grenzen aan
    Vrijwilligers en beroepskrachten hebben grenzen waaraan ze zich van hun organisatie moeten houden. Maar medewerkers moeten hun eigen grenzen aan kunnen geven en de grenzen van de vrijwilliger respecteren.

Samenwerking voorkomt overbelasting

Professionals kunnen overbelasting van mantelzorgers voorkomen door hen te respecteren en bij de zorg te betrekken. Zo houden zij hun taak langer vol. Samenwerken vergroot de betrokkenheid van familieleden, andere bekenden uit het sociale netwerk van de cliënt en vrijwilligers die zich allen met plezier inzetten voor de cliënt en taken uitvoeren die gewenst en nodig zijn. De kwaliteit van leven van cliënten verbetert doordat zorgprofessionals beter inspelen op en meer aansluiten bij de wensen en behoeften van cliënten.

Meer weten

Expertisecentrum Mantelzorg

Samenspelscan Mantelzorg

Beter samenwerken met informele zorgverleners (externe link)

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg