invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Zorggroep Charim is In voor zorg!

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Zorggroep Charim is sinds juli 2010 officieel deelnemer aan In voor zorg! Daar is al een heel project aan vooraf gegaan.

Geen verspilling meer

Een forse reductie van de formatie. Dat was voor verpleeghuis De Meent van Zorggroep Charim één van de tastbare gevolgen van de invoering van ZZP’s. Vanuit het bedrijfsleven kwam Charim op de Lean-methode om verspilling op te heffen, gedragen door de mensen uit het veld.

Lean in de langdurige zorg

Stafmedewerker Kwaliteit Yvette Verkuil verdiepte zich in de lean-aanpak en ging op zoek naar een representatieve afdeling om de methode in aangepaste vorm uit te proberen. Vervolgens werd het concept vertaald naar de wereld van mensen die langdurige zorg behoeven. 'Alle technische leantermen hebben we geschrapt en we wilden geen afstand. Praktische verbeteringen, aangedragen en uitgevoerd door mensen op de werkvloer: daar was het om te doen', aldus Yvette Verkuil.

In voor zorg-coach

Inmiddels was via In voor zorg-coach Henk-Jan Tromp aangetrokken. Hij helpt bij het verder uitrollen van deze aanpak op andere units van De Meent en andere locaties van Zorggroep Charim. De aanpak van verpleegunit Patrijs kan worden gekopieerd, maar niet uitgesloten is dat varianten worden uitgeprobeerd. Verpleeghuisdirecteur Zeger de Haan: 'We hebben dus niet gewacht tot we met In voor zorg! konden starten. Daardoor kunnen nu met een rijdende trein sneller veranderingen invoeren voor de rest van de organisatie.'

Meer informatie

Tags

Publicaties

6 publicaties
In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg