invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Zorgcombinatie Noorderboog: resultaten In voor zorg-traject

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Het In voor zorg-traject van Noorderboog had als doel medewerkers te betrekken bij het optimaliseren van dagelijkse werk- en zorgprocessen ten einde meer bedrijfsmatig te werken volgens de visie ‘de cliënt heeft de regie’ en de verandering richting kleinschaligheid. In voor zorg! heeft de organisatie ondersteund cliëntgericht(er), multidisciplinair(der) en oplossingsgericht(er) te gaan werken.

Doorlooptijd

Het traject liep van februari 2010 tot en met januari 2014.

Methode

De Werkvloer Centraal is het bewezen succesvolle programma van Anne-Mei The dat kwalitatief goede zorg terugbrengt in zorginstellingen. De Werkvloer Centraal zet steevast de medewerkers op de werkvloer in het middelpunt. Zij vormen immers de spil van een organisatie.

Resultaten

De Werkvloer Centraal heeft geleid tot gedragsverandering bij medewerkers. De TVO (Tijd voor onszelf) bijeenkomsten brengen teams in beweging. Een aantal afdelingen is zichtbaar beter gestructureerd. De woonomgeving op een psychogeriatrische afdeling straalt veel meer rust uit, wat weer het nodige effect heeft op bewoners en hun familie. Vanuit deze bijeenkomsten is het initiatief genomen het dagelijkse leven van de bewoners gerichte aandacht te geven met positieve gevolgen. Het cliënttevredenheidsonderzoek van 2012 laat een waardering voor de medewerkers zien van gemiddeld een 8 en het aantal klachten van familie is afgenomen.

Medewerkers vertonen meer proactief in plaats van reactief gedrag. De autonomie van medewerkers is gedurende het traject toegenomen. Medewerkers krijgen en ervaren meer ruimte van leidinggevenden om het verblijf en de zorg aan cliënten te optimaliseren. Ook de samenwerking met andere diensten ten aanzien van het dagprogramma van cliënten is verbeterd. Het ziekteverzuim is geleidelijk gedaald. Het medewerkersonderzoek laat een stijgende lijn zien, met een groot aantal positieve beoordelingen van teamleiders en de leidinggevenden. Voorafgaand aan het traject beoordeelden medewerkers de organisatie vooral negatief.

Vervolg

Het ‘onderhoud’ aan de vernieuwing gaat gestaag door. De TVO’s zijn inmiddels een structureel overleg. Leidinggevenden vonden het lastig om zich te positioneren naast een team dat alles zelfstandig doet, maar daar is aan gewerkt tijdens verdiepingssessies.

Organisatie

Zorgcombinatie Noorderboog biedt ziekenhuiszorg, verpleging, verzorging en thuiszorg. De locaties bevinden zich in Zuidwest Drenthe en Noordwest Overijssel. 

Meer informatie 

Tags

Publicaties

3 publicaties
In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg