invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Stichting Zorgbalans: resultaten In voor zorg-traject

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Stichting Zorgbalans is gevestigd te Haarlem. Zij levert thuiszorg, verpleging en verzorging in de regio’s rond Haarlem, IJmuiden, Velsen en de Duin- en Bollenstreek. De organisatie heeft 12 verpleeg- en verzorgingshuizen.
Om te zorgen voor een betere cliëntgerichtheid heeft de organisatie In voor zorg! ingeschakeld. Het programma De Werkvloer Centraal (DWC) was een van de onderdelen die ingezet is om dit doel te bereiken.

Methode

DWC is het bewezen succesvolle programma van Anne-Mei The dat kwalitatief goede zorg terugbrengt in zorginstellingen. De Werkvloer Centraal zet steevast de medewerkers op de werkvloer in het middelpunt. Zij vormen immers de spil van een organisatie.

Tijdens het traject is gebruik gemaakt van ervaring uit eerdere interventies. Dat leidde ertoe dat een concrete vraag en doelstelling centraal stonden. Bij de methode DWC is een denkbeeldige cliënt geïntegreerd, om daar vervolgens mee aan het werk te gaan in bijvoorbeeld workshops met interne experts. “DWC en de wijze waarop de In voor zorg-coach het programma heeft verwoord naar de teams, is een bepalende factor geweest in de beweging die de medewerkers van Zorgbalans hebben gemaakt”, aldus de directeur thuiszorg van ZorgBalans.

Een greep uit de resultaten die zijn bereikt door de aanpak van het In voor zorg-traject:

  • Door de DWC-methode hebben de buurtteams geleerd wat het betekent om in een zelfsturend team te werken. Teams nemen nu bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid en acties om op veranderingen in te spelen.
  • Er is een multidisciplinaire samenwerking in meer zelfstandig opererende teams.
  • De personele tevredenheid is toegenomen en de cliënten beoordelen de kwaliteit van Zorgbalans als ‘goed’.
  • Er is een afname van het aantal klachten.
  • Daling van het ziekteverzuim.

Lees het volledige overzicht van resultaten en aanpak in de Factsheet.

Meer informatie 

Tags

Publicaties

15 publicaties
In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg