invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Thuiszorg West-Brabant is In voor zorg!

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

ThuiszorgorganisatieThuiszorg West-Brabant (TWB) is actief in het westen van Noord-Brabant. De organisatie levert met zo'n 2.500 medewerkers thuiszorg aan zo’n 4.500 cliënten.

Met hulp van In voor zorg! wil TWB de organisatie zo veranderen, dat de klant vanuit kleine zelforganiserende teams bediend wordt, en de taken van medewerkers zo min mogelijk opgeknipt worden door integraal te gaan werken.

Veelzijdige inzet effectief en efficiënt

In het project van zelforganiserende teams nemen kleinere teams het volledige palet van de thuiszorg voor hun rekening, van huishoudelijk werk tot verpleging en verzorging. Door de veelzijdiger inzet van de medewerkers is de thuiszorg effectiever als efficiënter.

Intern projectleider Miriam Broos: ‘We leggen de verantwoordelijkheid lager en teams krijgen meer eigen bevoegdheden. Doordat teammedewerkers zelf hun werk organiseren, kunnen ze taken zo afstemmen dat ze minder vaak naar de cliënt toe hoeven te gaan. Eenmaal op bezoek worden meerdere taken meteen achter elkaar door gedaan. Daardoor kun je dingen clusteren, zodat je als medewerker per saldo meer privétijd krijgt.’

De zelforganiserende teams worden getraind in het aanbieden van complete zorgarrangementen. Het bottom-up gehalte van deze nieuwe manier van werken is groot. De besturing van TWB vanuit het concept van gelijkwaardigheid van alle betrokkenen draagt hieraan bij. Kern van deze besturing is dat ieder mens anders is, maar dat mensen bij de besluitvorming gelijkwaardig aan elkaar zijn.

Er zijn inmiddels 2 eerste pilotteams van start gegaan.

Meer informatie

Dossier(s)

Tags

Publicaties

4 publicaties
In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg