invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Stichting Groenhuysen: resultaten In voor zorg-traject

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Voor de Stichting Groenhuysen waren er diverse externe en interne aanleidingen om te gaan werken met zelfregulerende teams. Vanaf mei 2014 is de organisatie op 5 locaties aan de slag gegaan met een ontwikkeltraject voor zelfregulerende teams.

Doorlooptijd

Het In voor zorg-traject is in mei 2014 begonnen en is najaar 2015 afgerond.

Resultaten

31 december 2015 zullen 5 locaties georganiseerd zijn in zelfregulerende teams. De teams ervaren tevreden cliënten en medewerkers. Professionele communicatie blijft echter een aandachtspunt.

Methode

Gekozen is om zelfregulerende teams stapsgewijs door te voeren en te beginnen met vijf locaties die een weerspiegeling zijn van de organisatie. De aanpak is gebaseerd op ontwikkelgericht veranderen waarbij het leren van opgedane ervaringen centraal staat. Om dit handen en voeten te geven heeft Groenhuysen gewerkt met het integraal zorgconcept van Planetree.

Bij dit zorgconcept worden alle facetten van zorg en bedrijfsvoering met elkaar worden verbonden met als doel werkelijk mensgerichte zorg te kunnen leveren. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat medewerkers voldoende regie en regelruimte ervaren om de eigen keuze en zelfredzaamheid van de cliënt te versterken en ook de mantelzorger te betrekken in het proces.

Het streven is om per 1 januari 2016 opnieuw vijf locaties van vergelijkbare omvang (30 teams) te laten starten. Ongeveer de helft van de organisatie is dan gestart met het werken in zelfregulerende teams.

Groenhuysen heeft de aanpak, de werkende principes en aandachtspunten samengevat in een overzichtelijk document ‘Resultaten traject zelfregulerende teams Stichting Groenhuysen’.

Organisatie

Stichting Groenhuysen werkt met 2.300 medewerkers en 1300 vrijwilligers in de regio Roosendaal voor 4.000 cliënten in de thuiszorg en in woonvoorzieningen.

Meer informatie

Tags

Publicaties

8 publicaties
In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg