invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Het Spectrum: resultaten In voor zorg-traject

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

In voor zorg! bood ondersteuning aan zorgorganisatie Stichting Het Spectrum in Dordrecht bij het implementeren van aantoonbaar zinnige innovaties op het gebied van domotica en zorg op afstand.

Doorlooptijd

Het In voor zorg-traject van Het Spectrum is gestart in september 2010 en afgerond op 18 maart 2014.

Resultaten

In woon-, welzijn- en zorgcentrum De Prinsemarij, een locatie van Het Spectrum, is door deze bijzondere transitie veel bespaard op de zorgkosten. Dit resultaat is behaald zonder in te boeten op kwaliteit en is voornamelijk terug te vinden in:

  • 26% besparing in de kosten van zorg overdag en in de avond
  • In de nachtsituatie kan gebruik gemaakt worden van de mogelijkheden die de techniek biedt. Kwantificering van de 'opbrengst' is nog niet mogelijk.
  • 78% besparing op arbeidskosten voor receptie
  • 90 – 95% van de cliënten is zelfredzamer geworden en medewerker zijn zeer tevreden over de nieuwe werkwijze

Methode

De inzet en doorontwikkeling van de 'Duurzaam Beter-methode voor zorginnovatie'. Deze gaat uit van co-creatie, samen met zorgverleners, uitvoerige probleemanalyses, integrale aanpak van alle zorgonderdelen en het inzetten van innovaties vanuit de ondersteuningsbehoeftes van de cliënt.

Vervolg

Op één locatie van Het Spectrum is de succesvolle aanpak nu ingevoerd. Hier blijken de 3 succesingrediënten uit de aanpak van dit project goed te werken voor lichte intramurale zorg. Het project levert een sterke indicatie, maar nog geen sluitend bewijs. Het is wenselijk om de aanpak nu te bewijzen op andere locaties en voor andere typen zorg.

Organisatie

Het Spectrum biedt huisvesting, zorg- en dienstverlening aan ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben. De stichting bestaat uit verpleeghuis De Sterrenlanden en zorgcentra Thureborgh, Vreedonk en De Prinsemarij.

Meer informatie

Dossier(s)

Tags

Publicaties

14 publicaties
In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg