invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

De Rijnhoven is In voor zorg!

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Stichting Wooncentra De Rijnhoven biedt in en vanuit verschillende locaties zorg aan ouderen in de regio Utrecht-West. Tot het aanbod behoren thuiszorg, zorg in deeltijdcentra en zorg in zorginstellingen.

Bij De Rijnhoven is de overgang naar zogenaamde ‘gespecialiseerde groepswoningen’ al een tijd op gang. De eerste kleinschalige woonvormen zijn inmiddels in gebruik en er zijn plannen opgesteld voor de overgang op andere locaties. Deze transformatie betekent een grote omslag, zowel voor de organisatie als voor medewerkers en cliënten: van ‘zorg met wonen’ naar ‘wonen met zorg’. Na een periode waarin de mogelijkheden van kleinschalig wonen verkend werden, is het nu tijd voor het maken van keuzes en het realiseren van de concepten.

In voor zorg! helpt de organisatie bij het implementeren van kleinschalig wonen. De Rijnhoven heeft vooral behoefte aan procesbegeleiding, coaching en praktische ondersteuning.

Van ‘zorg met wonen’ naar ‘wonen met zorg’

In het kader van het verandertraject wordt een kader voor kleinschalig wonen ontwikkeld dat instellingsbreed kan worden ingezet, maar ook ruimte laat voor lokale invulling. Tijdens de implementatie van kleinschalig wonen wordt het management ondersteund door de In voor zorg-coach, en is er speciale aandacht voor de betrokkenheid van medewerkers, cliënten en vrijwilligers. Daarnaast zal er een draaiboek worden opgezet voor het ontwikkelen en invoeren van kleinschalig wonen.

De begeleiding van In voor zorg! richt zich zowel op De Rijnhoven als geheel als op 2 locaties in het bijzonder. Het implementatiekader en het draaiboek kunnen vervolgens worden gebruikt bij de overgang naar kleinschalig wonen op andere locaties van De Rijnhoven.

Meer informatie

Tags

Publicaties

4 publicaties
In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg