invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

De Hartekamp Groep is In voor zorg!

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

De Hartekamp Groep in Haarlem doet sinds oktober 2010 als honderdste deelnemer mee aan In voor zorg! De organisatie levert zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. 1.900 medewerkers en 500 vrijwilligers zorgen voor 1.800 cliënten op 70 locaties, verspreid over Midden- en Zuid-Kennemerland in Noord-Holland.

Voor de jaren 2009 tot 2012 heeft de organisatie een strategisch plan opgesteld dat de basis vormt voor recente veranderingen binnen de organisatie. Dit plan wordt uitgevoerd onder de projectnaam Operatie Krakeling: anders werken, anders leren en anders organiseren.

Met steun van In voor zorg! gaat de Hartekamp Groep werken aan het systematisch en eenduidig inrichten van werkprocessen. Met als doel dat de resultaatverantwoordelijke teams van De Hartekamp Groep meer ruimte krijgen om in te kunnen spelen op de vragen van cliënten.

Operatie Krakeling: anders werken, anders leren, anders organiseren

Concreet ondersteunt In voor zorg! het oprichten van een servicecentrum en het inrichten van een effectieve samenwerking tussen de teams en de medewerkers binnen het servicecentrum.

De eerste stappen zijn al gezet. De werkvloer is omgesmeed tot een reeks resultaatverantwoordelijke teams met takenmatrixen. Verantwoordelijkheden als budgettering, gebouwenonderhoud, wachtlijstbeheer of ICT worden verdeeld tussen de collega’s binnen een team. Seniorbegeleider Bart Sandkuijl: 'We groeien er langzaam in. Veel oefenen, veel uitproberen. We zien de nieuwe manier van werken echt als een vooruitgang.'

In voor zorg! helpt nu vooral bij het verder professionaliseren van de resultaatverantwoordelijke teams. Marian Stet, lid raad van bestuur van de Hartekamp Groep: 'In deze fase zijn we als organisatie nog niet competent genoeg om deze nieuwe manier van denken en werken ook goed te verankeren in eenduidige systemen en werkprocessen. Het zou teveel tijd kosten om het allemaal zelf uit te zoeken.'

Het servicecentrum zal de teams ondersteunen. Hiervoor wordt een serviceconcept ontwikkeld, waarmee de wijze van dienstverlening herkenbaar is die medewerkers kunnen verwachten.

Meer informatie

Dossier(s)

Tags

Publicaties

2 publicaties
In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg