invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Cordaan is In voor zorg!

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Cordaan is anno 2011 een grote zorgaanbieder voor Amsterdam en de regio. Zo neemt Cordaan 50 procent van alle thuiszorg in de hoofdstad voor haar rekening. Door een fusie kent de organisatie verschillende culturen en dit ging bij Cordaan hand in hand met de nodige financiële veranderingen. Hierdoor werden bezuinigingen noodzakelijk. Ondertussen neemt de druk op medewerkers toe. Met minder mensen moet er steeds meer gedaan worden.

Henk Kouwenhoven, lid van de raad van bestuur: 'We vinden het belangrijk dat medewerkers plezierig kunnen werken en kunnen meepraten over de kwaliteit van zorg. Maar door de toegenomen werkdruk kwam dit in gedrang.' Cordaan erkende het risico en riep begin 2011 ondersteuning van In voor zorg! in.

In 2 jaar tijd 120 organisaties coachen

Via de methodiek van De Werkvloer Centraal moet de betrokkenheid van werknemers nu weer gaan groeien. Om dit te bereiken geeft de methodiek van De Werkvloer Centraal meer ruimte aan de teams. Deze ruimte benutten de medewerkers om zelf binnen het team oplossingen te vinden voor problemen waar zij tegenaan lopen.

Elk team komt een uur per week onder begeleiding van een coach bij elkaar. De eerste 6 teams gingen begin 2011 aan de slag. Op basis van de ervaringen van deze zes zijn in april nog zes teams gestart. Na de zomer starten de volgende twaalf teams. Uiteindelijk moeten meer locaties aanhaken totdat binnen twee jaar alle 120 locaties met deze aanpak vertrouwd zijn geraakt.

Voor de medewerkers zijn de eerste resultaten al zichtbaar. Verzorgende Leon Oppers: ‘De sfeer is aan het verbeteren. We hebben het gevoel dat er naar ons geluisterd wordt en we nemen weer de tijd om elkaar als collega’s bij te praten over het werk, maar ook over privézaken. Net zo belangrijk. Ik vind het daarom zinvol om door te gaan met De Werkvloer Centraal.’

Deze organisatie neemt ook deel aan het Experiment Regelarm: Cordaan Regelarm

Meer informatie

Dossier(s)

Tags

Publicaties

23 publicaties
In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg