invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Blogreeks Odion - Stephanie van Garderen: 'Op weg naar een zelforganiserend team'

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Locatiescans en Teamportaal: steeds meer teams van Odion maken er kennis mee. In een reeks van blogs vertellen medewerkers over hun ervaringen met deze nieuwe ‘instrumenten’.

Vorig jaar is Geertjan Bosscha van In voor zorg! bij ons op de locatie geweest om te kijken hoe wij hier werken en wat hem daarin opviel. ‘Ons’ is de locatie Boelenspark in Volendam, wij zijn een ouderenlocatie en bieden ook ambulante begeleiding aan cliënten in de wijk. Uit de scan die Geertjan gemaakt heeft, kwam een aantal punten naar voren waar hij vragen over had. Naar aanleiding hiervan hebben wij als team actiepunten opgezet.

Actiepunten

Zo zijn wij onder andere bezig om de vrijdagavond en het weekend wat gezelliger te maken. Dit doen we door bijvoorbeeld een filmavondje te organiseren, compleet met hapjes en drankjes. In het weekend zijn de diensten zo aangepast, dat we ook wat meer kunnen ondernemen met de cliënten buitenshuis. Of we organiseren een spelletjesmiddag op de zondag. De cliënten hadden aangegeven dat ze hier meer behoefte aan hadden. Alvast een mooi resultaat! De volgende stap is het veranderen van de manier waarop wij het ontbijt aanbieden. Daar zijn we nog over aan het brainstormen. Sommige cliënten hebben er behoefte aan om met elkaar te ontbijten, anderen doen dit liever in hun eigen appartement. Nu krijgt iedereen zijn ontbijt op het appartement aangeboden, dus hier is nog zeker verbetering mogelijk.

Teamportaal

Vanmiddag starten we met Teamportaal, dat is de volgende stap. Uiteindelijk moeten we een zelforganiserend team worden. Belangrijk is het dan ook om elkaar feedback te kunnen geven op het functioneren. Dat gebeurt nu nog te weinig. We hebben een erg leuk team en het goede contact wil je ook niet op het spel zetten. Dat hoeft ook niet, maar prettig is het wel dat we begeleiding krijgen bij dit proces van Jolanda Nieuwendijk, onze coach van Teamportaal. Ook mooi is het om te kijken hoe we elkaars talenten optimaal kunnen benutten. De één is nou eenmaal beter in iets dan de ander. En zo hebben we allemaal onze sterke en minder sterke kanten. Goed om dat helder te krijgen!

Dimensie extra

Zelf werk ik sinds 2010 bij Odion, daarvoor heb ik in de ouderenzorg gewerkt. Ook heel leuk, maar het werken met cliënten met een beperking is veelzijdiger en doet een groter beroep op je vakmanschap. Om mijzelf verder te ontwikkelen ben ik deeltijdstudent Maatschappelijk werk en Dienstverlening. De zorg is in beweging, en het besef is er dat er het komende jaar veel gaat veranderen. Dat is best pittig, maar wij gaan in ieder geval met enthousiasme de komende tijd tegemoet!

Stephanie van Garderen
Persoonlijk begeleider
Locatie Boelenspark in Volendam

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg