invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Regelarm: Stress is het gevoel met de verkeerde dingen bezig te zijn

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Terwijl ik deze blog zit te tikken, legt mijn collega aan de overkant van de gang de laatste hand aan de evaluatie van de eerste fase van Zorg Zonder Regels. Het is een enerverende ervaring om met iets bezig te zijn waarvan je tot in je botten gelooft dat het goed is. Dat geeft ontzettend veel energie. En positieve energie leidt weer tot nieuwe positieve daden. Deze waarheid als een koe is de essentie van Zorg Zonder Regels.

Gedurende het project werd duidelijk dat mensen in de zorg stress ervaren omdat ze het gevoel hebben met de verkeerde dingen bezig te zijn. Eén medewerker vertelde me, dat ze het heel moeilijk vindt om bezig te zijn met rapportages (“want die moeten écht af”), terwijl ze weet dat mevrouw Van Zetten verlegen zit om een praatje. De prioriteit moeten geven aan formulieren invullen, domeinen beschrijven of met oude mensen praten over al die risico’s die ze lopen en die absoluut voorkomen moeten worden….dat geeft het gevoel met de verkeerde dingen bezig te zijn. Dat geeft stress.

Die stress is natuurlijk ook voelbaar voor de bewoners. In gesprekken met bewoners hoor ik vaak (gelukkig) ook wat er niet goed gaat, maar steevast wordt een klacht gevolgd door “maar dat ligt niet aan die meiden hoor, die hebben het al zo vreselijk druk”.

De afgelopen decennia is er een steeds grotere behoefte ontwikkeld om zorginstellingen van buitenaf te sturen. Die behoefte heeft zich vertaald in strikte normen, vaak met sanctiemogelijkheden. Normen die voorschrijven hoe professionals in situaties moeten handelen. Normen die meebrengen dat er veel overlegd, kortgesloten, geregistreerd en ingevuld moet worden. Normen die de interactie tussen de bewoner en de zorgverlener formaliseren.

De professional wil dat niet en de bewoner wil dat niet. Want de bewoner wil gewoon verder gaan met het leven zoals hij of zij dat gewend was, zich geen patiënt voelen en gerespecteerd worden in eigenheid en eigen regie over het leven. En de professional wil de bewoner daarin ondersteunen.

Zorg Zonder Regels beoogt die “verkeerde dingen” weg te halen. Het is mooi om het positieve effect daarvan te zien. Dat de bewoners een hoger welbevinden ervaren en de zorg beter aansluit bij hun behoeften (onder andere omdat ‘de zusters niet meer zo gehaast zijn’). En dat de medewerkers veel meer werkplezier ervaren, weer met de goede dingen bezig zijn.

Regels en met de goede dingen bezig te zijn hoeven elkaar overigens niet uit te sluiten. Dat gebeurt wel wanneer het onduidelijk is hoe die regels bijdragen aan de subjectieve beleving van kwaliteit.

En om te illustreren hoe het werkt….ik zit nu op de woordenteller te kijken of ik het voorgeschreven maximum van 450 woorden niet overschrijd. Terwijl mijn focus zou moeten liggen op de inhoud. Hoezo met de verkeerde dingen bezig zijn. Ik ben er trouwens 32 woorden overheen…..wat nu?

Blog door André Enter, regiodirecteur van De Hoven (deelnemer Experiment Regelarme Instellingen).

Meer weten

Schrijvers van de blogs delen vanuit verschillende organisaties hun visie op het Experiment Regelarme Instellingen:

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg