invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Regelarm: Regelarm werken leert je anders kijken

Gepubliceerd op:

Mijn naam is Eva van den Brink en ik werk nu 13,5 jaar in de zorg. Sinds begin dit jaar heb ik de overgang naar regelarm werken in Woonzorghuis Eureka meegemaakt. Onze ervaringen zijn positief en dat komt zeker ook omdat we een heel hecht team hebben. Onderlinge communicatie is heel belangrijk, want resultaten met de klant kun je alleen behalen als iedereen aan hetzelfde doel werkt. Iedereen uit ons team staat open voor deze nieuwe manier van werken. We bespreken wekelijks de stand van zaken met elkaar. Regelarm werken hebben we met kleine stappen ingevoerd. Er is een nieuw rooster gemaakt en de bewoners van Eureka zien als gevolg daarvan vaker dezelfde gezichten. Al kennen de bewoners ons natuurlijk ook goed omdat we elkaar in de gang van het woonzorghuis tegen komen.

Met dit regelarme werken kijk je anders naar de zorgsituatie van een bewoner. Eerder kwam je binnen om een zorghandeling te doen en je ging weer weg. Nu leer je om breder te kijken en de vraag achter de vraag te zoeken. Je gaat nu naar de bewoner toe met de vraag: Wat heeft u nodig om zelfstandiger te worden, wat zou u willen? We merken dat bewoners hier echt heel positief op reageren en zelf meedenken hoe ze hun zelfredzaamheid kunnen vergroten. Er wordt door ons ook meer gekeken naar de omgeving. Zo wordt familie vaker gevraagd om te helpen, als dat mogelijk is. De zorg wordt daardoor ook leuker: familie gaat meeschrijven aan de rapportage en je krijgt korte lijntjes met de omgeving van de bewoner. Alles bij elkaar wordt ons werk veel interessanter. Je kunt je creativiteit erin kwijt en het realiseren van doelstellingen geeft ook veel energie.

Niet iedereen is natuurlijk meteen positief. Zo opperden we bij een meneer dat hij eens kon proberen om zichzelf te wassen, maar hij zei: ‘Ik heb toch recht op zorg? Ik heb mijn hele leven al gewerkt. Ik ben hier komen wonen zodat jullie me kunnen helpen.’ We maken nu nog wel eens grapjes over het betuttelende karakter van eerder. Dan belde er een bewoner dat er een theedoek schuin hing, of we die even recht konden hangen. Niet alleen wij moeten er aan wennen, dat geldt ook voor onze bewoners. Je wilt mensen niet het gevoel geven dat ze alles zelf moeten doen, want dat is natuurlijk niet zo.

Blog door Eva van den Brink, verzorgende IG en planner van het team van Icare

Over Woonzorghuis Eureka en Eva van den Brink

In Otterlo staat Woonzorghuis Eureka. In Eureka wonen mensen die zorg nodig hebben. Ze wonen zelfstandig in een eigen appartement. Icare biedt de zorg en is onderdeel van het experiment regelarme instellingen. Eva van den Brink is een van de verzorgenden IG en planner van het team van Icare en heeft ervaren wat het verschil is met de “gebruikelijke” manier van zorg verlenen.

Meer weten

Schrijvers van de blogs delen vanuit verschillende organisaties hun visie op het Experiment Regelarme Instellingen.

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg