invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

GGZ Oost-Brabant: ervaringsdeskundige als bruggenbouwer

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Henriëtte aan de Stegge werkt als ervaringsdeskundige bij GGZ Oost-Brabant. Zij is daar onder meer betrokken bij de invoering van stepped care werken.

Vandaag, op deze regenachtige dag, rijd ik voor mijn werkzaamheden als ervaringsdeskundige bij GGZ Oost-Brabant, van Twente naar Boekel. Dit doe ik elke donderdag, sinds ik lid ben van de regiegroep stepped care werken. Dat is een nieuwe manier van zorgverlenen waarbij het belangrijk is dat er – vanuit de herstelvisie - op maat wordt gewerkt door het tijdig opschalen en afschalen van zorg.

Als ervaringsdeskundige ben ik in een heel vroeg stadium hierbij betrokken; daar ben ik blij om. Steeds weer kan ik, vanaf het begin, het cliëntenaspect naar voren brengen. Mijn mening wordt goed gehoord en is vaak anders dan die van de hulpverlener. Ik hoop dat er bij projecten en op afdelingen veel meer ervaringsdeskundigen worden ingezet. Trots ben ik erop te bemerken hoe waardevol mijn bijdrage is.

Ik begin de dag met een bezoek aan de afdeling van de highcare-units om te kijken of er nieuwe opnames zijn geweest. Sinds mei 2013 hebben we namelijk het evalueren van de crisisopnames ingevoerd. Meer begrip voor elkaar, beter communiceren en crises in de toekomst voorkomen, zijn doelen die ik daarbij voor ogen heb.

Het is om 10.00 uur nog rustig op de crisisunit. Er zijn geen nieuwe opnames en met de cliënten die er nu zijn heb ik het evaluatiegesprek al gedaan. Ik doe de evaluaties als volgt: ik spreek een tijd af met de cliënt, vaak een week later en vraag welk teamlid zijn of haar voorkeur heeft. De afspraken probeer ik zoveel mogelijk volgens de wensen van de cliënten te maken want ik ben er voor hen ter ondersteuning.

Het stimuleren van het evaluatiegesprek met een teamlid erbij zie ik als mijn taak omdat ik het belangrijk vind dat de cliënt en de hulpverlener beter met elkaar gaan communiceren waardoor er meer wederzijds begrip ontstaat. Graag neem ik hiervoor de rol op me als bruggenbouwer tussen cliënt en hulpverlener. Tijdens sommige evaluaties zie ik dit nu al ontstaan: echt contact en dan gaan niet alleen de ogen van cliënt en hulpverlener meer schitteren maar ook die van mij.

Ik ben benieuwd of het volgende week nog zo rustig is op deze afdeling. Dit zou wel heel bijzonder zijn want meestal zijn er wel nieuwe opnames. Eigenlijk is dit precies wat ik graag zou willen. De highcare-units zo weinig mogelijk gebruiken want: een goede highcare is een lege highcare!

Blog door Henriëtte aan de Stegge.

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg