invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Blogreeks Profila Zorg - Stephan Govers: Ruimte voor eigen keuzes

Gepubliceerd op:

Profila Zorg wil zich als VG-organisatie ‘profileren’ door het leveren van de beste zorg en begeleiding op evangelische grondslag. De vraag van de klant staat centraal en is leidend voor de inrichting van de organisatie. In een blogreeks geeft Profila Zorg een kijkje in de keuken tijdens het mooie verandertraject dat zij met In voor zorg! doorlopen. Stephan Govers, Teamleider op locaties De Smaragd, Bronkhorst en Lavandeloord, is de vijfde in deze reeks en blogt over ruimte voor eigen keuzes.

'Vóór ik bij Profila Zorg kwam, was ik debiteurenbeheerder bij een bank. Toen kwam ik iemand in de kerk tegen die het over Profila Zorg had. Hij zei: ze hebben werk waarin je geloof er ook echt toe doet. Dat sprak me aan en ik stapte over.

'Doen waar ik goed in ben'

Dat was 12 jaar geleden. Ondertussen is Proflla Zorg enorm aan het veranderen. Dat merk ik zelf als geen ander. Op papier ben ik nog steeds teamleider. Maar in de praktijk ben ik nu vooral teamcoach. Het maken van kwartaalrapportages, het bijhouden van meldingen van incidenten, het invoeren van nieuwe medewerkers: dat soort taken heb ik aan het team over kunnen dragen. Daardoor heb ik nu meer tijd om te doen waar ik goed in ben: het motiveren van mensen en het ondersteunen van teams.

Deed ik dat dan al niet? Jazeker, maar nu kan ik er zoveel meer mee. Ik wil bijvoorbeeld graag de kernwaarden van Profila Zorg (vertrouwen, geloof en verbinding) in de teams concreter maken. Het moet allemaal nog handen en voeten krijgen, maar ik merk dat de teams er open voor staan.

Persoonlijk en als team sterker

Als coach laat je de teams niet los, maar zet je teams juist meer in hun kracht. Ik geef een voorbeeld. We probeerden laatst een passender appartement te vinden voor een complexe cliënt. Dat bleek in de praktijk knap ingewikkeld te zijn en het leek dat we er ondanks veel overleg niet goed uitkwamen. Ik had op een gegeven moment zelf een oplossing kunnen kiezen, maar door met het team te blijven praten, kwamen we uiteindelijk met elkaar tot een oplossing die goed bij de cliënt aansluit.

Deze ervaring heeft het team sterker gemaakt. Het maakte mij persoonlijk trouwens ook sterker. Ik wil andere mensen op basis van onze kernwaarden stimuleren in hun ontwikkeling en het beste in mensen naar boven halen. Je kunt voor jezelf, je collega's en je cliënten meer betekenen als je ruimte en vertrouwen creëert voor eigen keuzes. Onze kernwaarden bieden daar een goed kader voor.

Alles wordt 'eigener'

Het zijn spannende tijden. Toen ik de overstap maakte van mijn baan bij de bank naar de wereld van Profila Zorg, was ik razend enthousiast. Alles werd anders, beter en veel ‘eigener’. Dát gevoel heb ik nu weer.'

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg