invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Blogreeks Profila Zorg - Rianne Waelkens: Schotse droom kwam uit

Gepubliceerd op:

Profila Zorg wil zich als VG-organisatie ‘profileren’ door het leveren van de beste zorg en begeleiding op evangelische grondslag. De vraag van de klant staat centraal en is leidend voor de inrichting van de organisatie. In een blogreeks geeft Profila Zorg een kijkje in de keuken tijdens het mooie verandertraject dat zij met In voor zorg! doorlopen. Rianne Waelkens, Teamcoach bij Keyenburg Rotterdam, is de zesde in deze reeks en blogt over het coachen van de nieuwe zorgteams.

'Voor ik een vaste baan kreeg bij Profila Zorg werkte ik een half jaar in Schotland. Het was een combinatie van bijbelschool en werken met daklozen, kinderen en jongeren. Samen met studenten van over heel de wereld. Heel inspirerend. Toen ontdekte ik: ik wil mensen coachen.

Kracht van team uitbouwen

Ik ben nu teamcoach van drie groepen: een dagbestedingsteam en – sinds kort – twee verpleegafdelingen. Bij mijn teams die vanaf de pilot meedoen, merk ik dat de aanpak van de nieuwe zorgteams goed werkt. Na de eerste (niet altijd makkelijke) tijd die nodig was om er in te komen, nemen teamleden taken steeds zelfstandiger op zich. En dat is mooi, want zij weten tenslotte het beste wat praktisch werkbaar is.

Stel dat je wilt weten hoeveel uur voor een contract nodig is om het rooster goed rond te krijgen. Ik kan bedenken dat er financieel ruimte voor 30 uur is. Maar als dat niet in te roosteren is doordat er veel korte diensten zijn, schiet het team er weinig mee op. Of – ander voorbeeld – het team gooit zelf de structuur van de groep om, zodat die beter aansluit bij de cliënt en het team financieel weer in de plus kan komen. 
Ik geniet ervan om de teams erbij te ondersteunen om zelf tot goede beslissingen te komen. En om mensen te helpen ontdekken waar ze goed in zijn en om ze vervolgens de ruimte te kunnen geven om die kracht in het team uit te bouwen.

Stapje voor stapje aansluiten

Dat gaat niet meteen vanzelf. In de twee verpleegteams die ik er nu net heb bij gekregen, is eerst een stabiele basis nodig. Nu is er nog veel werkdruk en zijn de contracten niet op orde. Het mooie van Profila Zorg vind ik, is dat we stapje voor stapje gaan aansluiten bij waar het team is. Pas als de basis goed is kan een team zelfstandiger taken oppakken.

Sommige taken gaan in de nieuwe zorgteams veel sneller. Teamleden zijn op hun taak berekend, denken mee en komen vaak in actie nog voor er problemen zijn. De lijntjes zijn korter, ook met de ondersteunende diensten loopt de samenwerking steeds gestroomlijnder.

Soms denk ik terug aan mijn tijd in Schotland. Dat ik er toen van droomde om andere mensen te inspireren en te helpen groeien. Die droom is uitgekomen.'

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg