invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Blogreeks Profila Zorg - Dick van Hoek: Het plakje kaas

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Profila Zorg wil zich als VG-organisatie ‘profileren’ door het leveren van de beste zorg en begeleiding op evangelische grondslag. De vraag van de klant staat centraal en is leidend voor de inrichting van de organisatie. In een blogreeks geeft Profila Zorg een kijkje in de keuken tijdens het mooie verandertraject dat zij met In voor zorg! doorlopen. Dick van Hoek, manager zorg, geeft de aftrap voor de reeks.

'Lang geleden begon ik mijn loopbaan in de zorg als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Wat mooie periode! Ik heb nog nooit zoveel met collega’s en met cliënten getafeltennist als in die tijd. Alles kon en elk jaar groeiden de zorgbudgetten. Overal in Nederland trouwens. Zorg was in onze ogen zoiets als 'zoveel mogelijk voor een cliënt doen'. Waarbij wij bepaalden wat goede zorg was. Dat wel. We legden tussen de middag zelfs een plakje kaas op de boterhammen van onze cliënten. Dat hoorde nu eenmaal bij goede zorg, vonden wij.

Verwanten en vrijwilligers

Ik schrijf dit op een moment dat wij bij Profila Zorg - en in alle zorgorganisaties - keuzes moeten maken. Waar hebben we nog wel geld en tijd voor, en voor welke dingen niet? Persoonlijke begeleiding blijven we bieden, maar er is ook een ‘schemergebied’. Helpen met boodschappen doen, een terrasje pikken, samen met de cliënt naar de bioscoop gaan. Dat soort extra’s kan dus niet meer. Dat is vervelend, want cliënten stellen samen kleren kopen en dat terrasje echt wél op prijs.

Toch kan het ook anders worden geregeld. Vandaar dat we op zoek zijn naar meer verwanten en vrijwilligers die deze ‘extra’s’ op zich willen nemen. Extra’s die eigenlijk bij het gewone leven horen. Dat is niet altijd makkeljk. Iemand die gedragsgestoord is, heeft nu eenmaal weinig vrienden. Toch zijn er mogelijkheden. Zo hebben leden van de Levend Woord Gemeente in de locatie Oogstlaan in Puttershoek onlangs een groep ‘geadopteerd’. Ze gaan met cliënten ‘op stap’. Ook met cliënten die lastig zijn en zich vervelend kunnen gedragen.

Eigen accenten leggen

Wel de primaire zorg leveren en niet meer zelf al die extra dingen doen: keuzes maken blijft lastig. Maar aan de andere kant kunnen zorgverleners in de nieuwe organisatie wel steeds meer meedenken, zelf beslissen en hun eigen accenten leggen in het dagelijkse werk. En dat is niet lastig, maar inspirerend. De zelfregelende teams zijn tot nu toe enthousiast over de nieuwe vrijheid. Met de komst van locatieraden zal de zorgdriehoek alleen nog maar sterker worden.

De nieuwe organisatie moet de tering naar de nering zetten. Dat is waar, maar de vernieuwde organisatie geeft ook handvatten om het zelfrespect, de waardigheid en de regie van cliënten te versterken. Dat is een positieve ontwikkeling waar wij vroeger in mijn ggz-tijd nauwelijks aan dachten als we een plakje kaas op de boterham van een cliënt legden.'

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg