invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Blogreeks Profila Zorg - Carina van Lobenstein: Een dijk van een team

Gepubliceerd op:

Profila Zorg wil zich als VG-organisatie ‘profileren’ door het leveren van de beste zorg en begeleiding op evangelische grondslag. De vraag van de klant staat centraal en is leidend voor de inrichting van de organisatie. In een blogreeks geeft Profila Zorg een kijkje in de keuken tijdens het mooie verandertraject dat zij met In voor zorg! doorlopen. Carina van Lobenstein, Mentor zorgbegeleider locatie Brasem in Hoogeveen, is de vierde in deze reeks en blogt over aandacht en het meedenken over teamrollen.

Ook wij op locatie Brasem in Hoogeveen werken met Nieuwe Zorg Teams en ik kan je zeggen, het is enorm leuk. De talenten van de teamleden komen veel beter aan bod. Ik ben van mezelf erg praktisch, kan snel met de computer werken en vind het een uitdaging om oplossingen te vinden voor cliënten met moeilijk gedrag. Een andere collega vindt het bijvoorbeeld super om facilitair en financieel alles op orde te hebben. Met dit soort sterke punten kun je met elkaar een dijk van een team bouwen.

Eigen onderneming

Het voelt of we als team een eigen onderneming hebben. We werken natuurlijk wel binnen de kaders van Profila Zorg. Maar we werken nu wel meer volgens onze eigen keuzes.
Als je meer inzicht hebt, kun je andere oplossingen aandragen. Ik geef een voorbeeld. We besloten onlangs als team om 3 gediplomeerde medewerksters in te huren die alleen maar de slaapdiensten doen. Voorheen draaiden wij de slaapdiensten. Maar onze uren zijn een stuk duurder dan die van een slaapdienstmedewerker. Onze oplossing is een stuk goedkoper. Daardoor kunnen we een paar uur per dag dubbel op de groep staan en kunnen we meer aandacht aan cliënten geven.

Aandacht

Aandacht geven kan net het verschil maken. Ik merkte het pas nog. Een cliënte die op onverwachte momenten stuurs en onvoorspelbaar kon zijn, werd rustiger en gelukkiger toen ze zelf kon bepalen wanneer zij koffie drinkt en zelf kon uitmaken wanneer ze in de woonkamer aanschuift bij anderen. Het is vaak een kwestie van doorvragen en goed opletten wat een cliënt nu écht bedoelt te zeggen. Daar maken we tijd voor.

Meedenken

Natuurlijk is het voor ons drukker zonder teamleider. Ik werk 24 uur per week, heb 3 mentorschappen en doe het een en ander voor het team. Dan moet je dus wel creatief met je tijd om kunnen gaan. Maar goed, daar komen we wel uit. We steunen elkaar en durven elkaar er op aan te spreken als dingen niet helemaal goed gaan. Ik vind het vooral mooi dat je nu zelf mee kunt denken over de manier waarop we zorg en begeleiden bieden!

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg