invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Blogreeks Profila Zorg - Arie Korengevel: Het organiseren van betrokkenheid

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Profila Zorg wil zich als VG-organisatie ‘profileren’ door het leveren van de beste zorg en begeleiding op evangelische grondslag. De vraag van de klant staat centraal en is leidend voor de inrichting van de organisatie. In een blogreeks geeft Profila Zorg een kijkje in de keuken tijdens het mooie verandertraject dat zij met In voor zorg! doorlopen. Arie Korengevel, voorzitter van de Stichting Maraboehoek en voorzitter van de Verwantenraad van Profila Zorg, is de achtste in deze reeks en blogt over het organiseren van betrokkenheid.

'Twaalf jaar geleden richtte een groep ouders de Maraboehoek in Spijkenisse op, een warm huis voor acht mensen met een beperking. Vanaf de eerste dag werkten we hier met een zelfsturend team. Eigenlijk liepen we daarmee vooruit op de transitie die nu overal bij Profila Zorg leidt tot zelfregelende teams. Ik vertel anderen graag hoe we het in Spijkenisse hebben georganiseerd. Dat heeft te maken met mijn functie, maar vooral met mijn missie.

Mensen zorgen voor mensen

Ik geloof in onze manier van werken. Mensen zorgen voor mensen. Ons team heeft geen dagelijkse leiding nodig. We hebben afspraken gemaakt over wensen en randvoorwaarden. Ouders en team zijn het eens over hoe wij met elkaar onze kinderen het beste kunnen bieden.

Zo’n samenwerking kan in het begin lastig zijn. Ook bij ons in Spijkenisse ging het niet meteen vanzelf. Ouders en medewerkers moesten er aan wennen om open en duidelijk naar elkaar te communiceren. Professionals en ouders zaten in het begin teveel in hun eigen wereldje. Pas toen iedereen zich dat bewust was, ging het goed draaien. Toen pas werd het een win-win situatie.

Naastenliefde

Kern van de zaak is dat het om naastenliefde gaat. Om liefde voor je kind. Het is een voorrecht om als verwanten samen met zorgprofessionals een woning als deze te mogen begeleiden. We doen het bovendien niet alleen. Wij als verwanten zetten namelijk ook nadrukkelijk onze sociale netwerken in. Wij geven als ouders een nieuwsbrief uit voor onze persoonlijke sociale netwerken. Dat vergroot de betrokkenheid en het levert nog geld op ook. Wat we zelf kunnen financieren, pakken we graag zelf op.

Organiseren van betrokkenheid wérkt

Dankzij bijdragen uit de netwerken van de ouders kunnen alle kinderen van de Maraboehoek dit jaar weer met twee begeleiders en twee ouders op vakantie naar een vakantiepark in Oosterhout. En dankzij dit soort netwerk-contacten kon ik bijvoorbeeld via een relatie een mooi keukenblok krijgen voor de Maraboehoek.

Het gaat niet om mijn verdienste, maar om het feit dat het principe van het organiseren van betrokkenheid wérkt. Daarmee zijn wij voor elkaar van betekenis en kunnen we de zorg betaalbaar houden. Dat werkt wel zo fijn.'

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg