invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Beweging 3.0: Zoeken naar de balans

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Het nieuwe concept van kleinschalig wonen is beter voor de kwaliteit van leven. Althans dat is het uitgangspunt. Je kunt zoiets natuurlijk pas goed beoordelen als het een tijdje draait. Ook in een kleine groep moet je als bewoner concessies doen aan je woonomgeving. Het is een kwestie van zoeken naar de balans.

Dat geldt trouwens ook voor ons als fysiotherapeuten. In de nieuwe situatie is alles net wat anders. Wij wandelen niet zo maar meer binnen. Het gaat op afspraak. Omdat de autonomie van bewoners nu zo centraal staat, kan het dus gebeuren dat ik bij binnenkomst te horen krijg dat die afspraak niet uitkomt en dat een bewoner liever nog even op het terras blijft zitten. Daar heeft een bewoner ook het volste recht toe. Maar nadeel voor ons is wel dat ik soms op het laatste moment mijn programma moet omgooien.

Voor alle mensen en op alle leeftijden heeft bewegen positieve effecten. ‘Bewegen is het goedkoopste medicijn’ is een bekend gezegde. Daarom hebben wij als fysiotherapeuten onlangs elke kleinschalige bewonersgroep een beweegmand gegeven. Daarin zitten attributen als een bal, een ballon, rackets en dergelijke. De bedoeling is dat bewoners – ondersteund door de zorg of familie - daar zelf aan de slag mee kunnen gaan als wij er niet zijn.

Lopen is ook heel belangrijk. Bewoners zitten hier in een longstay-situatie. Ze gaan niet meer weg.  En dus is het zo goed dat ze blijven bewegen en blijven lopen. We hebben hier bijvoorbeeld een loopgroep. Maar los daarvan zijn wij er een warm voorstander van als de familie regelmatig met hun verwanten gaan lopen. Samen een wandeling maken is ook ideaal voor bezoekende kinderen. Misschien ga ik nog wel een mailoproep doen om mensen uit te nodigen vaker met bewoners te gaan wandelen. Voorop staat natuurlijk dat bewoners het ook zelf moeten willen.

Er is veel gaande in de zorg en er is ruimte voor nieuwe initiatieven. Ik hoop dat met de nieuwe woongroepen actief bewegen een vaste plaats in het dagprogramma krijgt.

Blog door Janneke Verberne, fysiotherapeut

Estafetteblog Beweging 3.0

Deze blog maakt deel uit van de Estafetteblog Beweging 3.0 over het werken en wonen binnen kleinschalige woongroepen van Zilverschoon. Lees ook de andere blogs uit deze blogreeks:

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg