invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Beweging 3.0: Wanneer moet ik stofzuigen?

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Staan de meubels goed? Wanneer moet ik stofzuigen? Als de bewoners er even niet zijn of juist als ze er wèl zijn? Allemaal nieuwe vragen.

We werken hier in Sint Joseph sinds kort in een zelfstandig team voor een pg-woongroep van acht bewoners. Van tevoren vroeg ik me af of dit eigenlijk wel bij mij past. Ik ben het liefst altijd maar druk bezig. Maar in de woongroep moet je ook de tijd nemen om te gaan zitten en praten. Ik ben tijdens mijn vakantie samen met mijn zoontje op de groep sfeer gaan proeven. Toen vielen me twee dingen op: de rust en de gezelligheid. O ja, en nog wat: de heerlijke geur van brood dat in de keukenoven werd gebakken.
Het werd dus een dikke ‘ja’. Vergeleken met de oude situatie hebben mijn collega Hennie van der Berkt en ik nu meer tijd voor de mensen. Ik kijk ook anders tegen het werk aan merk ik. Als het nu tijd is voor de fysiotherapeut, gebeurt het dat ik tegen de fysio zeg: ‘Geen stress, eerst maar even wachten tot de bewoner tot rust is gekomen’. En eigenlijk is het zo dat we zelf ook best bewegingsoefeningen met de mensen kunnen gaan doen. Voorheen zouden we daar nooit aan hebben gedacht. Het is een beetje een ontdekkingsreis.

Ik merk ook dat de bewoners in de groep rustiger zijn. En ze eten veel beter. We zetten een schaal brood en lekker beleg op tafel. Mensen kunnen pakken wat ze willen. Eerst was het allemaal precies afgepast. We smeerden zelfs het brood voor de mensen. Achteraf zeg je: hoe konden we dat nou toch allemaal zo doen? Zoals het nu gaat, loopt het voor iedereen een stuk beter.

Niet dat alles al helemaal goed geregeld is, hoor. Hennie en ik beginnen nu de slag te pakken te krijgen. Maar mijn collega’s van de andere dienst, doen het waarschijnlijk weer anders. Dat moeten we nog wel afstemmen, want anders weten bewoners niet goed waar ze aan toe zijn. We willen een soort van richtlijnen gaan maken.
Komen we wel uit. Maar ondertussen twijfel ik nog steeds wat het beste moment is om te stofzuigen.

Daphne de Vries, woonbegeleider

P.S.
Vandaag gehoord dat er een sponsor is voor de inrichting voor onze tuin. Leuk!

Estafetteblog Beweging 3.0

Deze blog maakt deel uit van de Estafetteblog Beweging 3.0 over werken met zelfsturende teams. Lees ook de andere blogs uit deze blogreeks:

Meer weten

 

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg