invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Beweging 3.0: Uitdagend leerproces

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Ik was laatst op de koffie bij de nieuwe woongroep ’t Jannendorp in Achterveld. Gewoon, om de bewoners te leren kennen. Het was er huiselijk en gezellig. Ik heb het idee dat het hierdoor ook veiliger is voor de bewoners. Ik zag dat ook echt iedereen koffie kwam drinken. In de oude situatie was dat wel anders. En – wat me ook opviel – veel licht. Dat is goed voor het dag/nachtritme van de bewoners.

Daphne, één van de woonbegeleidsters, gaf aan dat mensen beter eten nu ze in deze kleinschalige woongroep samen zijn en zelf hun broodmaaltijd klaar kunnen maken. Een logisch effect waar ik blij mee ben. Ik hoop dat op de groep binnenkort ook zelf gekookt gaat worden zodat de bewoners een leuke activiteit hebben, kunnen genieten van de kookgeuren en daardoor beter gaan eten.

Toch zijn er ook een paar dingen die mij zorgen baren. Medewerkers worden nu geschoold in de nieuwe formule. Keerzijde van de medaille is dat hierdoor in de opbouwfase minder vast personeel op de groep aanwezig is.
‘Van huis naar thuis’ is gebaseerd op de principes van Buurtzorg. Dat is op zich prima, maar je kunt er niet zomaar een kopie van maken. Buurzorg is lean en klein en werkt in kleine kernen. Beweging 3.0 is hierbij vergeleken groot en log. Hoe haalbaar is de visie in de context van Beweging 3.0?

Tot zover mijn bedenkingen en twijfels. Want tegelijkertijd vind ik ‘Van huis naar thuis’ een uitdagend leerproces voor zowel bewoners als medewerkers. Van woonbegeleiders wordt gevraagd zich meer uit te spreken over wat wel en wat niet op de woongroep gebeurt. En bewoners proberen elkaar binnen de kleinschaligheid van de nieuwe groep te leren kennen en waarderen. Met recht een ontdekkingsreis.

Ik wil trouwens – via de woonbegeleiders – graag nog met de familie spreken om het beeld van de bewoners en hun achtergronden completer te krijgen.
Verder hoop ik als specialist ouderengeneeskunde op laagdrempelige contacten. Mensen stellen zich vaak toch net wat anders op als ‘de dokter’ er is. Het zou mooi zijn als die drempel in deze formule lager wordt. Dat is beter voor een betrouwbare feedback en daardoor beter voor de kwaliteit van de zorg!

Lieke de Vijlder,
Specialist ouderengeneeskunde

Estafetteblog Beweging 3.0

Deze blog maakt deel uit van de Estafetteblog Beweging 3.0 over werken met zelfsturende teams. Lees ook de andere blogs uit deze blogreeks:

Meer weten

 

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg