invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Beweging 3.0: Periode van bezinning

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Als ik dit blog schrijf, is het augustus en volop zomer. Veel mensen zijn op vakantie. Van Huis naar Thuis draait nu 3 maanden. Vakantietijd en op dreef met iets heel nieuws: het is deze combinatie die maakt dat mensen nu even tot rust moeten komen. Het zijn intensieve maanden geweest. Eerst het concept van kleinschalig wonen van psychogeriatrie (PG), toen de verdieping van Van Huis naar Thuis, veel scholing ook en veel 1e indrukken. Kortom: een periode van bezinning.

Maar hoe je het ook bekijkt: de basis ligt er en die is solide. De bezoekersmonitor geeft aan dat beide groepen het bovengemiddeld doen. Bezoekers (familie, vrijwilligers én bewoners zelf) kunnen via de monitor laten weten hoe zij de aandacht voor de bewoners, uiterlijke verzorging en het eten en drinken beoordelen. De teambarometer – een 2e meetinstrument - is nog maar net in werking. Te pril nog voor conclusies. Maar 1e indicaties geven aan dat medewerkers de bewoners bijna altijd een aangename dag kunnen bezorgen en de samenwerking met anderen wordt als goed wordt ervaren. Ik zie wel dat in de beide groepen die ik als coach begeleid, het per individu wisselt hoe mensen de nieuwe manier van werken oppakken. De een is terughoudend, de ander komt met allerlei nieuwe initiatieven.

De groepen staan nu op het punt om meer met kennis en kunde te gaan doen. Dat merk je aan dilemma’s die nu in de groep worden besproken: kan ik een bed verschonen als bewoners in de huiskamer zijn, of moet ik dan juist zelf ook in de huiskamer blijven? En hoe beoordeel ik of het verantwoord is wanneer een bewoner alleen aan de wandel gaat en van de woongroep gaat? Een boeiend proces dat past bij groepen die 1e ervaringen achter de rug hebben.

Ik heb 1 van de 2 groepen trouwens een opdracht gegeven: organiseer voor elke bewoner een activiteit. Ik heb goed nagedacht of ik dit als coach wel kon doen, maar ik heb het idee dat er een zetje nodig is. En daarbij komt, het team moet zelf bepalen hoe ze de opdracht uitvoeren en wat dit voor elk van de teamleden betekent. Ik wil mensen zo graag prikkelen om ook buitenshuis en met de familie wat te gaan doen. De 1e reacties van het team waren positief!

Blog door Carolien de Weerdt (coach van 2 nieuwe woongroepen).

Estafetteblog Beweging 3.0

Deze blog maakt deel uit van de Estafetteblog Beweging 3.0 over werken met zelfsturende teams. Lees ook de andere blogs uit deze blogreeks:

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg