invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Beweging 3.0: Pannenkoeken bakken

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Wanneer moet ik stofzuigen? Dat was de ‘grote’ vraag in mijn vorige blog. Ik ben er inmiddels achter: stofzuigen doe ik gewoon wanneer het zo uitkomt. Ik moet me er niet zo druk om maken. Sommige dingen worden van zelf opgelost. Maar ja, als je net begint, wil je nu eenmaal alles van tevoren vastleggen. Ook als dat bij nader inzien niet zo zinvol is.

Ondertussen heb ik m’n draai hier op de woongroep helemaal gevonden. Ik vind het heerlijk. En de bewoners ook trouwens. Er is meer rust en gezelligheid gekomen. Eerst gingen de meesten volgens het oude patroon om half 9 ’s avonds naar bed. Nu kan het zomaar 11 uur worden. We doen leuke dingen. Samen met de psycholoog Marianne Haverlach pannenkoeken bakken bijvoorbeeld. Marianne wilde de bewoners observeren. Prima, maar dan maken we ondertussen met elkaar wel wat lekkers klaar.

Morgen heb we een afspraak met een interieurbedrijf. Er komen namelijk wat nieuwe meubels bij en we pakken de aankleding aan. Ook nieuw: we hebben een aquarium met vissen. Dat hebben we vooraf met bewoners besproken. Vissen vonden de meesten wel rustgevend. O ja, het nieuwe terras is klaar! Met het prachtige weer van deze zomer zitten de bewoners bijna elke dag buiten.

Het loopt dus allemaal best goed. We hebben nu ook de voordeur open staan. Af en toe krijgen we wel een bezorgde reactie van de familie. Dan zegt een familielid bijvoorbeeld: ‘Dit is toch een gesloten afdeling. Met die open voordeur kan mijn moeder zomaar weglopen’. Ik leg dan uit dat bewoners echt niet zomaar weglopen. En dat we iedereen goed in de gaten houden. Anderen vinden het trouwens een heerlijk idee dat de deur niet langer op slot zit.

Ondertussen weten we ook bezettingsproblemen aardig op te lossen. We hebben een goede afstemming met collega’s van andere diensten. Soms springen mensen vanuit het woonzorggedeelte bij als het hier echt even nodig is. En andersom kunnen wij ook tijdelijk bij hen invallen. Ik zeg er eerlijk bij dat coach Carolien de Weerdt ons op dit punt geholpen heeft. ‘Je hoeft niet alles zèlf op te lossen’, zegt ze. Carolien leert ons op een andere manier na te denken. Had ik al gezegd dat 14 september 2013 de officiële opening is van onze woongroep? Iedereen is welkom!

Blog door Daphne de Vries (woonbegeleider woongroep Achterveld).

Estafetteblog Beweging 3.0

Deze blog maakt deel uit van de Estafetteblog Beweging 3.0 over werken met zelfsturende teams. Lees ook de andere blogs uit deze blogreeks:

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg