invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Beweging 3.0: Maak gebruik van de behandelaren

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Ik merk dat het team in Achterveld de slag te pakken krijgt. Het is veel meer dan net na de start een echt team geworden. Mensen kennen de bewoners beter en ze zijn heel betrokken bij het werk. Als ik mijn artsenvisite doe, hoor ik medewerkers zeggen: ‘O ja, dat gedrag hoort bij die meneer’ of ‘Daar hebben we het ook met de familie over gehad’. Dat zijn goede signalen.

Ik merk het ook tijdens de familiebezoeken. Ik heb namelijk samen met de verzorging kennisgemaakt met alle families. Het is waardevol om via de familie meer over de achtergronden van de bewoners te weten te komen. Bovendien beslist de familie mee als op enig moment moeilijke beslissingen moeten worden genomen. Daarom is het goed dat alles tijdig wordt besproken en dat het team en ik de familie kennen. Tijdens die familiegesprekken bleek steeds dat de aanwezige verzorgende al veel van de bewoners wist.

We zijn dus op zeker de goede weg. Tegelijkertijd zeg ik: we moeten niet onderschatten dat de nieuwe teams veel verschillende nieuwe dingen tegelijkertijd op hun bordje krijgen. Daarbij moeten ze ook nog eens de slag maken van minder complexe naar complexe zorg. Dat opbouwen van het team naar het meer complexe niveau vergt tijd en scholing. Ik schat in dat het nog zo’n 2 jaar duurt.

In de tussentijd adviseer ik: maak als team gebruik van de kennis en ervaring van de behandelaars. Van de psycholoog, de ergotherapeut, de fysiotherapeut en de specialist ouderengeneeskunde. Nodig ons uit om mee te denken. Daar zijn we voor. Dat betekent niet dat alles wat we zeggen ook uitgevoerd moet worden. Het gaat per slot van rekening om een zelfsturend team. Maar aan de andere kant, waarom zou je als team het wiel uitvinden?

Blog door Lieke de Vijlder, specialist ouderengeneeskunde.

Estafetteblog Beweging 3.0

Deze blog maakt deel uit van de Estafetteblog Beweging 3.0 over werken met zelfsturende teams. Lees ook de andere blogs uit deze blogreeks:

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg