invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Beweging 3.0: Het team wil het zelf rooien

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

In Zilverschoon hebben we sinds 3 juni 2 kleinschalige woningen: voor én achter in de gang. Het team waarvan ik coach ben, zit aan de voorkant.

We waren de eerste weken nog bezig om het helemaal af te maken. Zo komen er nog scheidingswanden en een kamerscherm om het wat meer besloten te maken. Het is allemaal tijdelijk, want volgend jaar gaan we over naar de nieuwbouw hiernaast.
De inzet en de bereidheid van het team om er ook in deze tijdelijke huisvesting wat van te maken, vind ik echt fantastisch. Onze huiskamer is bijvoorbeeld vrij klein. Iemand kwam op het idee om de oude zusterpost er bij te trekken, maar die stond helemaal vol. Een paar dagen later was de zusterpost leeg. "We zijn in het weekend maar gaan sjouwen" hoorde ik.

Ik merk dat ze het binnen het team graag zelf willen rooien. Mensen die van huis uit bellen om dingen voor de woongroep te regelen. Hoeft niet, maar gebeurt wel. En dat is eigenlijk best wel veelzeggend. Ze hebben zoiets van "dit is ónze groep". Terugkijkend op de eerste weken, vind ik dat de start heel goed ging. Alleen het inwerken van het nieuwe team is er wat bij ingeschoten. De meiden hebben het prima opgepakt hoor. Maar dat inwerken is wel een aandachtspuntje vind ik.

Ik probeer ondertussen als coach op de achtergrond te blijven. In die rol als coach ben ik er en tegelijkertijd ben ik er ook weer niet. Lastig uit te drukken. Ik beweeg mee: dat is het eigenlijk. Het allerbelangrijkste vind ik dat de bewoners de nieuwe woongroep een vooruitgang vinden. Met z’n allen aan tafel zitten, spelletjes doen, meedenken over de dagelijkse gang van zaken. Dat vinden ze prettig. Een mevrouw gaf onlangs aan dat ze graag haar eigen muziek zou willen draaien. Ik hoop dat de groep deze wens oppakt.

We hebben net een familie-avond gehad. Aan het begin van de avond dachten de familieleden dat ze verplicht waren om mee te doen aan de begeleiding van de cliënten, maar gaandeweg werd de sfeer meer ontspannen. Nog diezelfde avond kwamen mensen met ideeën en concrete bijdragen. Dit concept werkt: dat is wel duidelijk.

Blog door Esther Bergmans, coach van de woongroep Zilverschoon

Estafetteblog Beweging 3.0

Deze blog maakt deel uit van de Estafetteblog Beweging 3.0 over het werken en wonen binnen kleinschalige woongroepen van Zilverschoon. Lees ook de andere blogs uit deze blogreeks:

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg