invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Beweging 3.0: Eerste hectische maanden

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

We zijn nu ongeveer 4 maanden bezig met de pilot. Het was zeker in het begin erg hectisch, wennen aan nieuwe collega’s en aan nieuwe bewoners. Elke afdeling heeft zo zijn eigen gewoontes, bijvoorbeeld op vrijdag steunkousen wassen, op die dag doen we die bestelling, dan doen we dat, voordat je dat allemaal weet ben je even verder. Ook hebben de bewoners zelf hun eigen gewoontes, die je even moet weten. Gelukkig weet ik nu het belangrijkste wel.

Ook de vakantieperiode bracht veel onrust. Maar ik kan ook merken dat we weer een manager op de groep hebben, bij vragen weet je bij wie je terecht kan. Dit geeft mij wat meer rust, en ik denk ook bij mijn collega’s. Het roosteren op de groep bracht veel problemen, we kregen het rooster niet rond. De manager roostert nu samen met 2 collega’s. En het kan voorkomen dat je op een andere groep wordt ingedeeld, omdat je anders niet aan je uren komt. Persoonlijk vind ik dit wel jammer, omdat je het kleinschalige en het vertrouwde gevoel bij de bewoners weghaalt, want je moet weer aan elkaar wennen.

Een ander probleem waar ik ook tegen aan ben gelopen, is het zelf vervangen bij ziekte. Laatst had ik een dagdienst, mijn collega was ziek geworden dus ik stond vanaf 11 uur alleen op de groep. Toen kreeg ik nog een ziekmelding van de late dienst, dus moet je iedereen langs gaan bellen, 3 kwartier bezig geweest om iemand te vinden, terwijl je nog druk bent met de zorg. Gevolg: een onrustige, ontevreden groep.

Andersom word je ook wel eens gebeld of je iemand kan vervangen, ik vind dit soms wel lastig, ik werk 24 uur in de week. Als ik dan een dienst vervang, werk ik er 32 in de week. Dit vind ik te veel, want je kunt in die week geen andere dag vrij krijgen. Toen de planning dit nog regelde, zochten ze wèl een dag op die je vrij kon krijgen.

Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. De warme maaltijden worden nu in huiselijke schalen opgediend. De bewoners kunnen zelf opscheppen, en zijn hier zeer tevreden over! Nog iets leuks: over een maand gaan we ook zelf onze boodschappen bestellen. Hopelijk houden we ons aan het budget…

Blog door Angela Palsgraaf
Woonbegeleider Zilverschoon

Estafetteblog Beweging 3.0

Deze blog maakt deel uit van de Estafetteblog Beweging 3.0 over wonen en werken in kleinschalige woongroepen. Lees ook de andere blogs uit deze blogreeks:

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg