invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Beweging 3.0: Echt super

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Mijn moeder wordt in oktober 94. Een half jaar geleden is ze verhuisd naar de kleine woongroep voor demente ouderen in Achterveld. Eerst woonde ze in het gewone verpleeghuis. Daar was het op zich ook goed. Maar in die kleine groep is het ècht super. Mijn moeder krijgt 24 uur per dag aandacht. Niet dat ze zo uitbundig reageert op al die aandacht. Maar als dochter zie ik aan haar ogen dat ze het naar haar zin heeft.

Zelf werk ik er elke week als vrijwilligster. Donderdags maak ik om half 9 het ontbijt klaar voor de groep van 8 bewoners. Na het opruimen ga ik met vier bewoners naar de gym. Als ik terugkom, staat de koffie klaar en zingen we met z’n allen. De verzorgers zingen mee. Weet je wat zo leuk is, hoe dement iemand ook is, die oude liedjes zingen ze woord voor woord mee. Gewoon uit het hoofd.

Tussendoor gebeurt er van alles. 2 bewoners die bijvoorbeeld met een medewerker meegaan om buiten een bloemetje te kopen. Bewoners schillen aardappels voor de maaltijd. Even stofzuigen tussendoor. Dat soort dingen. Het is eigenlijk één familie op de woongroep. Leuk team ook. Sterker nog, ik voel me onderdeel van het team. Als er ideeën zijn om iets te organiseren of te veranderen, dan bespreken we dat met elkaar. Ik heb het niet over de zorg, want dat is van de verzorgenden. Maar ik praat wel mee over hoe je het gezelliger en leuker kunt maken. Daar hebben we het regelmatig over.

Ook vertel ik natuurlijk over mijn moeder. Over wat ze vroeger gedaan heeft. Ze is altijd zelfstandige geweest. Mijn moeder had een winkel in melk en kruidenierswaren. Hard werken. Daarom staat ze nog steeds elke ochtend om 7 uur op. Dat raakt ze nooit meer kwijt.

Wat ik hier tegenkom in de woongroep in Achterveld vind ik waardevol. Voor mijn moeder en voor de familie. Later als ik heel oud ben, zou ik ook wel zo willen wonen.

Tineke Bontje,
dochter van mevrouw J. Pronk

Estafetteblog Beweging 3.0

Deze blog maakt deel uit van de Estafetteblog Beweging 3.0 over wonen en werken in kleinschalige woongroepen. Lees ook de andere blogs uit deze blogreeks:

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg