invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Beweging 3.0: De verzorging moet nog wennen

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Ik woonde al langer op Zilverschoon, maar sinds begin juni dus in een kleinschalige woongroep. Dat gaat wel goed. Ik vind het vooral gezellig om met elkaar te eten. Dan praat je met elkaar en op de een of andere manier smaakt het dan ook beter.

Nadeel van kleinschalig wonen vind ik wel dat de verschillen tussen de mensen groter zijn. Ik bedoel, je zit met een paar mensen bij elkaar en dan moet het wel goed klikken. Nu gaat dat in onze groep wel goed, maar het gevaar dat mensen niet helemaal bij elkaar passen zit er altijd wel in. Dat is ook zo in het grotere verpleeghuis, maar doordat daar de groep zoveel groter is, kun je makkelijker contacten zoeken die wel goed aansluiten.

Waarmee ik niet wil zeggen dat grootschalig wonen beter is. Zoals het nu gaat, gaat het informeler en dat bevalt me wel. Maar ik zie ook dat einddoel van kleinschalig wonen nog niet is bereikt. De verzorging moet nog wennen. Dan vragen ze zich bijvoorbeeld af of iets wel of niet zou mogen. Je merkt dat ze nog moeite hebben met hun nieuwe zelfstandigheid. Stel dat we met een paar bewoners een uurtje beneden naar de bar willen. Dan zie je nu nog medewerkers schrikken en vragen ze zich af of dat wel kan.
Maar het gaat geleidelijk aan beter. Je ziet dat de leidinggevende meer grip op de zaak krijgt en dat anderen meer initiatief durven te nemen. Voorbeeld. Pas vroeg een woonbegeleidster aan ons: ‘Hebben jullie zin om met elkaar buiten te gaan zitten, met een kopje koffie er bij?’ Dat is dus nieuw. Zoiets mocht vroeger niet. Het wordt dus – stap voor stap – wat vrijer allemaal. Wat nu wel kan, kon voorheen hooguit na een verzoek in zesvoud.

Trouwens niet alles is helemaal nieuw hoor, ook al denken sommigen dat wel. Af en toe eens lekker uitslapen, zoiets kon voorheen ook. Toen – en  nu nog steeds – deden we ook gezamenlijke activiteiten, zoals de wekelijkse mediaclub. Bij die activiteit kom je bij elkaar en neem je samen de berichten uit de krant door. Daar praat je dan samen verder over. Ook doen we met elkaar een soort van Triviant als geheugentraining.

Het klinkt allemaal heel ernstig, maar vergis je niet, we hebben ook veel lol met elkaar.

Blog door Cor van Bokhorst, bewoner woongroep Zilverschoon

Estafetteblog Beweging 3.0

Deze blog maakt deel uit van de Estafetteblog Beweging 3.0 over het werken en wonen binnen kleinschalige woongroepen van Zilverschoon. Lees ook de andere blogs uit deze blogreeks:

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg