invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Beste Annika: 'Wij zijn niet van de krulspelden'

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Beste Annika,

Ik wil deze brief beginnen met iets geks te zeggen: krulspelden zetten is niet ons werk. Wij, verzorgenden en verpleegkundigen, zijn bijvoorbeeld goed in het verzorgen van wonden, het wassen van mensen en het helpen bij het innemen van medicijnen. Krulspelden zetten is meer iets voor de familie. En voor de kapper natuurlijk.

Die scheiding in taken is nieuw voor ons. Eerst namen we ouderen zoveel mogelijk uit handen. We wilden zo goed mogelijk voor ze zorgen. Maar we zijn er achtergekomen dat het voor iedereen beter is als we het anders doen. Allereerst gaan we na wat een oudere zelf nog kan en wil doen. Daarna praten we met de familie om te bespreken welke taken zij zouden kunnen en willen doen. Pas daarna komen wij aan de beurt om aanvullend goede zorg en verpleging te leveren, zoals dat ook met het zorgkantoor is afgesproken. En dan dus alleen op die gebieden waar bewoners en familie dat niet zelf kunnen. Eigenlijk is dit veel logischer. Onze verzorgenden realiseren zich dat nu ook steeds meer.

Als EVV’er, eerst verantwoordelijk in de zorg, begeleid ik dit soort vernieuwingen binnen 1 van de teams die zorg verlenen in de zorgwoningen. Alle teams werken nu zelfstandig. Dus zonder een manager aan wie steeds voor van alles toestemming moet worden gevraagd. Teams zoeken zelf uit wanneer en in welke volgorde bewoners worden bezocht en wat het beste past bij de bewoner. Verzorgenden vinden dat leuk, al was het eng in het begin. Ze bedenken zelf hoe hun werk het beste uit de verf komt.

Pas nog was een verzorgende bij een cliënt die verband voor een wond nodig had. Ze belde niet naar de hoofdverpleegkundige zoals dat altijd de gewoonte was, maar direct naar de huisarts. Met hem overlegde ze welk type verband het beste was. Diezelfde middag kon het juiste verband worden gebruikt. Zoiets gaat sneller dan we gewend waren.

We gaan ook nieuwe afspraken maken met de huishouding en de keuken hier in huis. Als een bewoner niet goed eet, dan is het handig dat wij dat direct weten. Dan kunnen we daar beter op inspelen. Kortom, goede zorg hangt met van alles samen. Dat willen we niet aan het toeval overlaten. Deze nieuwe manier van werken bevalt zowel verzorgenden als de ouderen zelf en de familie erg goed. We weten allemaal van elkaar wat we kunnen verwachten. Eerst wisten we dat niet.

Blog door Berthe Wolfsen, EVV’er in de extramurale zorgwoningen.

Annika-brieven: de aanleiding

Op een dag wandelde Annika bij het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis binnen. Ze zocht een passende woning voor haar ouders. En ze was verbaasd. 'Is dit wel een verzorgingshuis? Die zorg voor oude mensen, dat wordt toch alleen maar minder? Hoe kan het dan dat ik hier zoveel vrolijkheid zie. Hoe doen jullie dat dan?'

Zoals Annika zijn er vast meer mensen. Mensen die in het nieuws horen dat het slechter gaat met de ouderenzorg en die niet weten hoe we dat bij Sint Pieters en Bloklands zo organiseren dat iedereen het juist beter naar z’n zin heeft. Dat willen we eigenlijk niet alleen aan Annika, maar aan iedereen laten weten.

Zo ontstond het idee: brieven schrijven aan Annika en daarmee eigenlijk aan iedereen die zich afvraagt hoe het nu zit met die ouderenzorg van tegenwoordig. Een tegenwicht tegen alle kommer en kwel-verhalen. Het zijn brieven waarin mensen die bij Sint Pieters en Bloklands Gasthuis werken of die er een familielid hebben wonen, vertellen over hoe het toegaat in het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis.

Het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis heeft de brieven inmiddels gebundeld. Binnenkort worden ze feestelijk uitgereikt aan bewoners en het personeel. Ook Actiz krijgt het stapeltje brieven als presentje aangereikt. En natuurlijk zal de opmerkelijke brieven-actie worden belicht in de lokale en regionale media van Amersfoort.

St. Pieters en Bloklands en In voor zorg!

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis is een klein wooncentrum voor ouderen dat in 1711 (!) is opgericht. Op de locatie van het Gasthuis in de wijk Vathorst wonen 30 mensen die lijden aan dementie en aanverwante aandoeningen. Zij wonen in 5 woningen met per woning een eigen kamer en een gezamenlijke huiskamer. Ook wonen in het Gasthuis ongeveer 100 ouderen in 62 appartementen die diverse soorten van zorg nodig hebben. Zij huren er een woning en ontvangen aan de hand van een zorgindicatie zorg en begeleiding op maat. Daarnaast opent het Gasthuis midden in het centrum van Amersfoort een nieuwe locatie. In een prachtig gerenoveerd historisch gebouw ‘De Davidshof’ komen 7 huisjes voor mensen met dementie en 28 woningen voor mensen met lichamelijke klachten.

In voor zorg! hielp om de zorg, begeleiding en de horeca in het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis zo aan te passen dat de dienstverlening beter werd en de tevredenheid van de bewoners toenam, terwijl tegelijkertijd de kosten daalden.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg