invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Arie Jongejan, directeur Caransscoop, blogt over het belang van de menselijke maat.

Gepubliceerd op:

Voor Bertus en Lize

Mijn schoonouders, Bertus (91 jaar) en Lize (86 jaar), wonen in een klein dorp, zelfstandig in een vrijstaande woning met tuin. In het dorp zijn weinig voorzieningen, de winkelstand is opgeslokt door de ‘vooruitgang’. De bakker, de cadeauwinkel en de apotheekhoudende huisarts zitten in het centrum van het dorp. Vlak bij de dorpspomp, de kerk en café ‘het Zwarte Paard’. Door de talrijke verenigingen is er veel in het dorp te doen.

Ze doen wat kan zelf

Het geluid van de televisie staat steeds harder. De letters in de krant worden steeds kleiner. Maar als ik er ben, moet ik wel zorgen dat ik de krant heb gelezen, want Bertus wil graag zijn mening delen over de dingen die gebeuren. Als voormalig directeur van de Boerenleenbank heeft hij een sterke eigen mening over de ontwikkelingen in de maatschappij. Natuurlijk is er met het ouder worden ook lichamelijk ongemak. Daarbij wordt het hen steeds duidelijker dat ze de regie op onderdelen van hun dagelijks bestaan soms beter uit handen kunnen geven. En dat doet pijn.

Bertus zijn gehoor is slecht en zelfstandig lopen gaat niet meer. Gevaar voor isolement is groot. Lize heeft op 59 jarige leeftijd darmkanker gehad, maar is daarvoor goed behandeld. Met haar nieuwe heup weet ze zich nog redelijk goed te verplaatsen. Ze doen wat kan zelf. De omgeving houdt een oogje in het zeil. De meeste van de zeven kinderen wonen niet direct in de buurt. Maar er is een balans met de verdeling van wat taken, een rooster, een groepsapp, technische mogelijkheden en aandacht van de kinderen en 26 kleinkinderen. Met een dochter of zoon boodschappen doen in een supermarkt is ook een ‘uitje’. Ze vinden het heerlijk als er voor hen gekookt wordt. Het gaat om kwaliteit van leven. Gezondheid in de betekenis zoals arts-onderzoeker Machteld Huber deze ons heeft aangedragen.

De bijdrage van de gezondheidszorg aan hun kwaliteit van leven is op bepaalde momenten van zeer groot belang geweest. Maar het is ook goed om dat te relativeren. Afgelopen zomer vierde de voetbalvereniging hun 70-jarig jubileum. Bertus mocht, als één van de oprichters (hij was toen 21 jaar!) de taart aansnijden. Ik kan het nooit bewijzen, maar volgens mij heeft dat een paar maanden toegevoegd aan zijn leven (of in ieder geval aan de kwaliteit van zijn leven).

Regionale Zorgagenda

Dit persoonlijke verhaal vertelde ik onlangs als inleiding op de Invitational Conference ‘Regionale Zorgagenda Arnhem e.o., Gelderse Vallei en Gelders Rivierenland’. Waarom? Het gaat mij er om dat we bij onze plannen en acties de vertaling maken naar de menselijke maat. Iedereen kent wel iemand van nabij die aan een Bertus en Lize doet denken.

Het verhaal raakt de Triple Aim-principes, die we ook toepassen in onze regionale samenwerkingsprojecten: het verbeteren van de ervaren kwaliteit van zorg, de gezondheid van een gedefinieerde populatie en het verlagen van de kosten per hoofd van de bevolking. Tijdens de bijeenkomst die we samen met zorgverzekeraar Menzis en Stichting OOGG organiseerden heb ik veel enthousiasme en dynamiek meegekregen van de 150 betrokkenen uit het veld.

De ideeën uit de bijeenkomst hebben we gebundeld in een verslag. Bertus en Lize stonden tijdens de bijeenkomst symbool voor goede en betaalbare zorg voor alle inwoners in onze regio’s.

Arie Jongejan
Directeur/ bestuurder Caransscoop

Bron: website Caransscoop.

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg