invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Blogreeks Profila Zorg - Mirjam Guichelaar: Op de goede weg

Gepubliceerd op:

Profila Zorg wil zich als VG-organisatie ‘profileren’ door het leveren van de beste zorg en begeleiding op evangelische grondslag. De vraag van de klant staat centraal en is leidend voor de inrichting van de organisatie. In een blogreeks geeft Profila Zorg een kijkje in de keuken tijdens het mooie verandertraject dat zij met In voor zorg! doorlopen. Mirjam Guichelaar, teamleider op Zorgboerderij Kardinge van Profila Zorg, is de tiende in deze reeks en blogt over haar team dat al een flink eind op de goede weg is.

Op de zorgboerderij werken we al vrij zelfstandig, daarom merken we minder van de veranderingen die andere teams meer doormaken: de nieuwe zorgteams. De taken waren al verdeeld, nu heten ze alleen anders. Door de specifieke situatie hier waren we altijd al gefocust op het organiseren van eigen zorg.

Vreemde eend

Zorgboerderij Kardinge is een beetje een vreemde eend in de bijt van Profila Zorg. Wij doen puur dagbesteding op de boerderij. En dat is anders dan woonzorg. Deelnemers zijn eigenlijk gewoon medewerkers. Werken op onze zorgboerderij is een prima manier om mensen met een beperking te integreren in het werk en in de samenleving. Op de boerderij zijn groenten uit eigen moestuin, eieren van onze scharrelkippen en honing van imkerijen uit de buurt te koop.

Ook van belang: we zijn met een klein team. Inclusief mijzelf: 5 mensen. Ik ben meewerkend teamleider, wat betekent dat ik een groot deel van de dag gewoon meedraai in het team zelf. En dat maakt mijn nieuwe rol als teamcoach wel apart. Het was en is bij ons vooral een kwestie van werkenderwijs coachen, elkaar bijstaan in het team.

Kleine wijzigingen

Toch zijn er wel kleine wijzigingen. We moeten de taken bijvoorbeeld wat meer clusteren. We hadden een lijst met meer dan twintig taken, die vallen nu onder de verschillende teamrollen. Verschil is ook wel dat we merken dat er nu veel meer informatie naar de teams toe komt. En je hebt natuurlijk de mini-events, maar daar maken we niet altijd gebruik van. Wij zitten hier in het hoge noorden – net boven de stad Groningen - en dan reis je niet altijd even snel af naar Houten.

De omslag naar nieuwe zorgteams is wat ons betreft vooral een bevestiging dat we al op de goede weg waren.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg