invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

HRD-bijeenkomst 'Professionele identiteit in organisaties'

Kom ook naar deze bijeenkomst voor HRD- en opleidingsmanagers, met bijdragen van Manon Ruijters (auteur van Je Binnenste Buiten, genomineerd voor Managementboek van het jaar), WarmThuis (meest cliëntvriendelijke verpleeghuis van Nederland) en Femke de Vaere!

Als HRD- of opleidingsmanager in de verpleeghuiszorg draag je er aan bij dat medewerkers zo goed mogelijk zorg kunnen verlenen aan kwetsbare ouderen. Om ook in de toekomst hun werk goed te kunnen blijven doen, moeten medewerkers de mogelijkheid hebben om zich te kunnen blijven ontwikkelen. Als HRD- er ondersteun je medewerkers daarom bij het ontwikkelen van hun professionele identiteit. Manon Ruijters, schrijfster van het boek “Je Binnenste buiten" (genomineerd voor management boek van het jaar) neemt je mee in hoe je dit aanpakt. Wat kun je doen om de professionele identiteit van medewerkers en ook van jezelf steviger te maken? Daarnaast bespreken we hoe je hiervoor gebruik kunt maken van de Extra middelen zinvolle daginvulling en deskundigheidsbevordering

Eigenaarschap en professionele identiteit

Eigenaarschap gaat om alles wat je ‘mijn’ noemt en waar je voor wilt zorgen; het maakt dat je succesvol en aanspreekbaar wilt zijn en iets van jezelf wilt laten zien. Medewerkers in het primaire proces krijgen steeds meer verantwoordelijkheden middels zelforganisatie. De cliënt wil en krijgt steeds meer zeggenschap en eigenaarschap over de zorg. Kirsten Gruijters, verzorgende bij Warm Thuis neemt ons mee in wat eigenaarschap voor haar betekent. Op welke manier heeft zij de visie van Warm Thuis eigen gemaakt en wat betekent dit in haar dagelijks werk en voor de cliënten? Warm Thuis is door ZorgkaartNederland uitgeroepen tot meest cliëntvriendelijke huis van 2016!

Professionele identiteit is geen vaststaand verschijnsel, maar is continu in ontwikkeling. Het vraagt dus ook om onderhoud en aandacht. Maar hoe doe je dat in een omgeving waar:

 • veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen en diepgaand van aard zijn,
 • het aantal samenwerkingsrelaties toeneemt,
 • alles sneller, beter, scherper en steeds vaker 'anders' moet,
 • de druk op 'professionalisering' en 'professionaliteit' nog steeds stijgt?

Tijdens deze bijeenkomst richten wij ons op wat dit krachtenveld vraagt van professionele identiteit van professionals in de zorg en specifiek voor de HRD- of opleidingsmanager. Een sterke professionele identiteit bevordert eigenaarschap en verandervermogen. Het kan leiden tot zelforganisatie, veerkracht en wijsheid in organisaties.

Programma

Na het plenaire programma met Manon Ruijters is een verdiepende workshopronde. Er kan gekozen worden uit drie verschillende workshops:

 1. Hans van Amstel en Kirsten Gruijters van Warm Thuis. Stichting Warm Thuis het meest cliëntvriendelijke huis van 2016. In deze workshop gaat het over vakinhoudelijk leiderschap en beleving van de professionele rol. Wat doen medewerkers van Warm Thuis waardoor er een hoge cliënttevredenheid wordt gehaald? Hoe zien en beleven zij hun rol als professional? Hoe kun je eigenaarschap leren
 2. Manon Ruijters. Wat kun je doen om de professionele identiteit van jezelf en andere professionals in je organisatie steviger te maken?
 3. Femke de Vaere. Femke gaat dieper in op eigenaarschap. Wat is eigenaarschap? Wanneer werkt het voor jou en in je organisatie en hoe kunnen anderen het leren? Bekijk de promotie video 'Femke de Vaere over zelfsturende teams en eigenaarschap'. In de video geeft ze meer informatie over de workshop.

Voor wie?

HRD- en opleidingsmanagers in de langdurige (verpleeghuis)zorg

Programma

12.30 – 13.00 Ontvangst met lunch

13.00 – 14.30 Plenair programma met Manon Ruijters
Manon Ruijters: auteur van Je Binnenste Buiten, genomineerd voor managementboek van het jaar 2016

14.30 – 15.00 Pauze

15.00 – 16.30 Workshopronde (keuze uit een van de drie aangeboden workshops)

Datum, tijd en locatie

 • Datum: dinsdag 7 februari 2017 
 • Tijd: 12.30 - 16.30 uur
 • Locatie: 7e verdieping Vilans / In voor zorg!, catharijnesingel 47, Utrecht

Meer informatie en aanmelden

 • Meld u aan voor de HRD-bijeenkomst 'Professionele identiteit in organisaties'. Aanmelden is kosteloos 
 • Voor meer informatie kunt u contact opnemen met In voor zorg! via 030 - 789 25 10 of per e-mail: info@invoorzorg.nl
 • Het doel van In voor zorg! is verbetering van de kwaliteit van zorg o.a. door het delen van kennis. Deelname aan bijeenkomsten is gratis. Onze bijeenkomsten worden betaald met publiek geld. Wij verzoeken u daarom om hier niet vrijblijvend mee om te gaan. Bent u toch verhinderd, stel dan uw plaats tijdig weer beschikbaar.

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg