invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Filmhuis: praktijkvoorbeelden uit de zorg in beeld!

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Tijdens het In voor zorg-najaaarscongres op 16 december 2013 vertoonde In voor zorg gedurende de hele dag korte films in het filmhuis. 

De films gaan over de thema's die in de langdurige zorg een rol spelen; beleidswijzigingen, technologische vernieuwing, samenwerking. Het zijn grotendeels praktijkvoorbeelden van zorginstellingen die deelnemen aan een In voor zorg-traject.

Hieronder vindt u de filmpjes per thema terug die op deze dag vertoond zijn.

 

Veranderingen in de zorg

 • Uitleg Hervorming Langdurige Zorg
  Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) geeft in een ‘explamination’ uitleg over de veranderingen in de zorg. Via deze moderne vorm van ‘sneltekenen’ wordt de Hervorming Langdurige Zorg (HLZ) in een kort filmpje toegelicht. De tekst is ingesproken door staatssecretaris Martin van Rijn.
  Bekijk de video: Uitleg Hervorming Langdurige Zorg 
 • Wensen van Mensen
  Omring bracht in een animatie-video in beeld wat de veranderingen in de langdurige zorg betekenen voor Omring en haar medewerkers. Met de video wil Omring het gesprek op gang brengen: Hoe kijken Omring-medewerkers zelf naar hun oude dag? En hoe luisteren zij naar de wensen van hun cliënten?
  Bekijk de video: Wensen van mensen 
 • Kanteling Wmo: 'Van zorgen naar ondersteunen'
  In dit filmpje is te zien hoe de professionals van woongroep De Nieuwe Wever in de gemeente Hardenberg de bewoners zoveel mogelijk zorg leveren ‘met de handen op de rug’. Er vindt een kanteling plaats van zorg naar ondersteuning in de (dorps- en sociale) omgeving.
  Bekijk de video: Kanteling Wmo Van zorgen naar ondersteunen
 • Interzorg Dicht bij jezelf
  Interzorg maakte een video over haar toekomstvisie op de zorg. Hoe kan Interzorg zich onderscheiden in tijden van verandering? Hoe houdt Interzorg haar bedrijfscultuur vast? Hoe kunnen de zorgmedewerkers hun werk professioneel blijven uitvoeren? 
  Bekijk de video: Interzorg Dicht bij jezelf
 • Thuiszorg West Brabant: Ontwikkelingen in de zorg
  Thuiszorg West-Brabant heeft een duidelijk annimatiefilmpje laten maken om aan haar medewerkers uitleg te geven over wat de ontwikkelingen in de zorg betekenen. Ook lastige onderwerpen zoals de bezuinigingen komen aan de orde.
  Bekijk de video: Thuiszorg West Brabant: Ontwikkelingen in de zorg

Domotica – Zorg op Afstand

 • Tafel van 5: Domotica in de zorg
  De Tafel van 5 is een serie gesprekken door het land over ervaringen in de zorg en ondersteuning, met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In deze video komen onder andere de ervaringen van woonzorgcentrum Topaz Vlietwijk met domotica aan bod. Ook is er aandacht voor het aanbieden van het boek 'Kleinschalig wonen met domotica'.
  Bekijk de video: Tafel van 5 Domotica in de zorg
 • Beeldschermzorg bij Cordaan
  In een proefproject hebben cliënten via een computer thuis een beeldverbinding met de begeleiding. Zo is er meer contact zonder dat de begeleider er veel tijd aan kwijt is. Hier ziet u hoe dat werkt.
  Bekijk de video: Beeldschermzorg bij Cordaan
 • Sensire: Zorg op Afstand via de Ipad
  In woonzorgcentrum Oldershove in Wehl krijgen clienten een iPad zodat zorg op afstand mogelijk wordt. Ze kunnen nu zelf met thuiszorgorganisatie Sensire regelen wanneer zij zorg nodig hebben.
  Bekijk de video: Sensire: zorg op afstand via de iPad
 • Beeldcommunicatie bij Kentalis
  Kentalis is gestart met de pilot 'Beeldcommunicatie'. De organisatie wil kijken of dit een goede aanvulling is op de begeleiding.
  Bekijk de video: Beeldcommunicatie bij Kentalis
 • Project Zorgcirkels: langer zelfstandig wonen
  Door slim organiseren en gebruik te maken van moderne techniek kunnen ouderen en verstandelijk gehandicapten langer zelfstandig wonen.
  Bekijk de video: Project Zorgcirkels: langer zelfstandig wonen

 • Zorg op Afstand – Het Spectrum
  Domotica en zorg op afstand worden nu ruim 4 jaar ingezet bij 173 van de 330 (aanleun)woningen rondom zorgcentrum Thureborgh van het Spectrum.
  Bekijk de video: Zorg op Afstand - Het Spectrum

Samenwerken – nieuwe zorgconcepten

 • ParkinsonNet – innovatief zorgconcept
  Deze film laat op een mooie manier zien wat ParkinsonNet is en waar het voor staat; zorg voor parkinson! 
  Bekijk de video: ParkinsonNet - Innovatief zorgconcept 

Video's: Beter Sturen met het dashboard

Hoe stuurt u uw organisatie aan? Wat zijn uw doelstellingen en heeft u die SMART geformuleerd? Wat werkt binnen uw organisatie en wat niet? Hoe brengt u alle gegevens bij elkaar om een goed beleid te maken en uit te voeren? In voor zorg! deed onderzoek bij 8 instellingen en combineerde dat met de theorie en eigen ervaringen

Wijkgericht werken / zelfsturing

 • Zelfsturing bij ZorgAccent
  Bij Het Stadskwartier, een nieuwe locatie van In voor zorg-deelnemer ZorgAccent in Rijssen, staan het bieden van belevingsgerichte zorg en het werken in zelfsturende teams centraal.
  Bekijk de video: Zelfsturing bij ZorgAccent
 • ZorgAccent - wijkteams in Vasse
  Het ZorgAccent-wijkteam in Vasse wil voldoen aan de wensen van de bewoners. Het wijkteam heeft met de nieuwe visie van ZorgAccent de mogelijkheid om dit alles zelf te organiseren.
  Bekijk de video: ZorgAccent - Wijkteams in Vasse 

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg