invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Zorgportalen voor interactie

Gepubliceerd op:

’s Heeren Loo Zorggroep introduceerde zorgportalen om de communicatie tussen medewerkers, cliënten en verwanten te verbeteren en zo bij te dragen aan meer interactie tussen de drie groepen.

Drie portalen

Eén portaal is specifiek voor medewerkers. Het doel is alle 13.000 medewerkers van de zorggroep een eigen persoonlijke omgeving te geven en de mogelijkheid om intern te twitteren, chatten en mailen.

Een tweede portaal is JIP, ‘Jouw Internet Portaal, dat een zorgportaal voor de cliënten wordt: mensen met verstandelijke beperking. De interface heeft aanraakbediening en is zelfs met één knop te gebruiken. JIP is bedoeld om cliënten in een gebruiksvriendelijke en gecontroleerde omgeving met internet kennis te laten maken.

Het derde portaal is voor naasten en geeft hen de mogelijkheid om voor hun kind een eigen portaal in te richten.

Softwareontwikkeling

Na marktanalyse en op basis van een onderzoek van Gartner naar portaalleveranciers in de zorg koos ’s Heeren Loo voor de open source software van leverancier Liferay. ’s Heeren Loo werkte vervolgens samen met iPROFS, een grote partner van Liferay in Nederland, bij de technische ontwikkeling van de portalen.

De functionaliteit en gebruiker stonden centraal bij de ontwikkeling en door te werken met de Scrum-methode konden op effectieve en flexibele wijze keuzes gemaakt worden door de betrokkenen. Specifiek voor het technische traject is gekozen voor een klassiekere werkaanpak.

Platform delen

Vanwege de totale integraliteit met koppelingen tussen het elektronisch cliëntendossier, verschillende bedrijfssystemen en het portal-platform is het een bijzonder complex traject geweest. ’s Heeren Loo Zorggroep ziet mogelijkheden om het platform met andere zorgpartijen te delen en verder te ontwikkelen en uit te breiden met nieuwe functionaliteiten. Het projectteam heeft veel kennis en ervaring opgedaan en is graag bereid andere zorgorganisaties hiervan te laten profiteren.

Bron: Zorgportaal Een centrale plek voor alle communicatie, Zorgvisie

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg