invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Methodiek SBG ook voor mantelzorg

Gepubliceerd op:

Het meetinstrument Subjectief Beleefde Gezondheidszorg (SBG) dat Sjaak Bloem ontwikkelde voor gepersonaliseerde zorg aan patiënten kan ook ingezet worden om het perspectief van de mantelzorger mee te nemen bij het inrichten van zorg.

Inzicht in beleving

SBG is gebaseerd op het inzicht dat kwaliteit van leven wordt beïnvloed door mate van behoefte aan controle en acceptatie. Het beeld is dat van een persoon op een ladder: hoe hoger op de ladder, hoe beter hij zijn situatie beleeft. De top staat voor een topdag in een periode, de onderste sport voor de slechtste dag. Zes aanvullende vragen leiden tot 4 typologieën mantelzorger met elk een ander passende pakket aan doelmatige interventies.

Voordelen

  • Voordelen van de inzet van dit meetinstrument:
  • Het instrument geeft absolute gegevens.
  • De uitkomsten zijn vergelijkbaar.
  • De ladder is eenvoudig in te vullen.
  • De meting is weinig belastbaar voor de patiënt/cliënt.
  • De typologieën leiden tot doelgerichte interventies.

Zorgverleners krijgen direct informatie over hoe het met mantelzorger gaat en hoe zij deze kunnen ondersteunen om het langer vol te houden.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg