invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Tool: hoe regelt u mentorschap voor uw cliënten?

Gepubliceerd op:

Zorgaanbieders zijn wettelijk verplicht cliënten te informeren over en toestemming te vragen voor zorg- en behandelplannen. Wanneer cliënten niet in staat zijn daarover beslissingen te nemen, biedt de wet verschillende vormen van vertegenwoordiging, waaronder mentorschap.

Door de vergrijzing en de verschuivingen in de zorg blijft de komende jaren de groep cliënten die aanspraak maakt op mentorschap groeien. Sinds juni 2014 is Mentorschap Nederland de overkoepelende stichting voor 13 regionale stichtingen die mentorschap voor cliënten, gemeenten en zorgaanbieders kunnen regelen.

Als de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel Zorg en Dwang, krijgen zorgaanbieders de verplichting om vertegenwoordiging aan te vragen voor cliënten die moeite hebben de regie over hun leven te houden. Mentorschap Nederland kan zorgaanbieders daarbij ondersteunen.

FAQ mentorschap - zorgaanbieders

Mentorschap Nederland heeft op haar website een overzicht gemaakt met veelgestelde vragen voor zorgaanbieders. U krijgt daat antwoord op de vragen:

  • Wat kan een mentor voor zorgaanbieders betekenen?
  • Hoe kan de zorgaanbieder bijdragen aan een goede invulling van het mentorschap?
  • Wanneer vraagt u mentorschap aan voor een cliënt?
  • Wie bepaalt de wilsbekwaamheid van een cliënt?
  • Wat te doen bij verzet van de cliënt?
  • Verschil van mening tussen mentor en zorgaanbieder

Ga naar de ‘Veelgestelde vragen voor zorgaanbieders’ (externe link)

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg