invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Zelfstandig wonen met zorg binnen handbereik in Rijssen

Gepubliceerd op:

Alle ouderen in het nieuwe complex Eltheto in Rijssen wonen zo zelfstandig mogelijk. Hulp en zorg is beschikbaar voor wie dat nodig heeft vanwege dementie, een verstandelijke beperking of ziekte. Daarvoor is op het terrein onder andere een zorginlooppunt gevestigd.

3 doelgroepen gehuisvest

Het verzorgingshuis Eltheto in Rijssen uit de jaren 50 is gesloopt om plaats te maken voor 4 nieuwe gebouwen. Jan van der Spek, directeur-bestuurder van De Goede Woning: ‘Om het nieuwe complex rendabel te maken hebben we veel meer gebouwd dan er oorspronkelijk stond.’ De Goede Woning verhuurt 52 betaalbare appartementen aan ouderen die nog helemaal zelfstandig kunnen wonen. Carint Reggeland heeft plaats voor 50 mensen die verpleeghuiszorg nodig hebben. En Philadelphia biedt beschermde woonruimte voor 34 ouderen met een verstandelijke beperking.

Buitenruimte

Alle woonruimten in Eltheto beschikken over een eigen buitenruimte die past bij de mate van zelfstandigheid van de bewoners. Architect Remko Remijnse (2by4-architects): ‘Die ruimtes grenzen altijd aan het openbare gebied. Voor ouderen met een verstandelijke beperking is bijvoorbeeld de buitenruimte verdiept aangelegd.’ In de verhoogde bloembedden in de tuin mogen bewoners zelf tuinieren en er staan bewegingstoestellen. De openbare ruimte tussen de gebouwen is ook echt openbaar en voor iedereen toegankelijk. Er is geen hek en geen slagboom.

Gedeeld eigendom

De buurtvoorzieningen zitten op de begane grond van één van de woongebouwen: een dagopvang, vergaderruimte, een caférestaurant, een zorginlooppunt, een fysiotherapiepraktijk, een kapper/pedicure en winkelruimte. De Goede Woning en Carint Reggeland delen het eigendom van dit gebouw waarvoor ze een vereniging van eigenaren hebben opgericht. Van der Spek vat samen: ‘We hebben zelfstandig wonen en zorg weer bij elkaar gebracht. Dat vind ik de kracht van Eltheto.’

Bron: Aedes

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg