invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Kleinere (thuis)zorgorganisaties toekomstbestendig

Gepubliceerd op:

Tussen 2011 en 2014 heeft In voor zorg! in samenwerking met Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) en Branche Vereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) zo'n 150 kleinere (thuis)zorgorganisaties begeleid bij het verbeteren van hun toekomstbestendigheid in het kader van de transitie langdurige zorg.

Zo'n 50 kleinere (thuis)zorgorganisaties volgden de masterclasses van In voor zorg! in combinatie met gezamenlijke coachingsbijeenkomsten door BTN. Zo'n 100 kleinere (thuis)zorgorganisaties volgden de masterclasses en kregen daarnaast coaching door een In voor zorg-coach.

Evaluatie

In een evaluatie hebben deze organisaties aangegeven dat zij hun posities relatief hebben kunnen verbeteren na de transitie en dat zij beter toegerust zijn om kansen in de veranderingen te zien en daar adequaat op te reageren.

Themapublicaties

Van de mooiste verandertrajecten van de kleinere (thuis)zorgorganisaties zijn de resultaten uitgelicht in 3 themapublicaties:

  • Kansen zien en pakken: we belichten 4 kleine zorgorganisaties die zich duidelijk weten te positioneren. Download:  Kansen zien en pakken (pdf)
  • Professionele bedrijfsvoering: we belichten 4 kleine zorgorganisaties die een professionaliseringsslag hebben gemaakt met behoud van kwaliteit van zorg. Download: Professionele bedrijfsvoering (pdf)
  • Organisatievormen: we belichten 4 kleine zorgorganisaties die een eigen organisatievorm hebben gekozen. Download: Organisatievormen (pdf)

Bijeenkomsten

In verschillende bijeenkomsten werden de opgedane kennis en ervaringen uit de trajecten gedeeld. Van een aantal bijeenkomsten is een verslag gemaakt, waaronder:

  • Tijdens de bijeenkomst 'Bundelen van krachten' werden speciaal voor ondernemers van kleinere zorgorganisaties verschillende samenwerkingsvormen met praktijkvoorbeelden geïllustreerd. Lees het verslag van de bijeenkomst: 'Bundelen van krachten'
  • Tijdens de bijeenkomst 'Zichtbaar ondernemen' kregen ondernemers van kleinere zorgorganisaties  tips en trucs over hoe zij zich kunnen onderscheiden. Lees het verslag van de bijeenkomst: 'Zichtbaar ondernemen'

Kennisdossier

Wilt u meer weten? Alle publicaties, verslagen en tools zijn opgenomen in het kennisdossier Kleinere zorgorganisaties.

Dossier(s)

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg