invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Business model canvas

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is het ontwikkelen van nieuwe arrangementen voor mensen met een beperking aan de orde van de dag. U kunt het business model canvas gebruiken om gestructureerd en systematisch produkten en diensten te ontwerpen. Zo is het mogelijk om een aanbod op maat te ontwikkelen dat:

  • Mensen zoveel mogelijk in hun kracht zet
  • Past binnen de (financiële) gemeentelijke kaders

Ook gemeenten gebruiken het model bij het ontwikkelen van aanbod in de Wmo.

Hoe werkt het?

In het model staan de vraag van mensen en de toegevoegde waarde die een dienst of product daaraan bij kan dragen centraal. Vervolgens bekijkt u wat er voor nodig is om het te organiseren en welke kosten en opbrengsten er tegenover staan. Zo brengt u alle aspecten, of bouwstenen, van een product of dienst in samenhang in beeld. Hierdoor kunt u onderzoeken wat er voor nodig is om bijvoorbeeld het product of dienst aan andere groepen aan te bieden. En hoe u het product of dienst toch aan kunt bieden als de opbrengsten nihil zijn.

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg